Deia Joseph Conrad al seu meravellós El Cor de les tenebres que fins i tot el centre de l’actual ciutat de Londres fou en un temps passat un lloc sense pintar als mapes, un lloc incògnit, amagat dins la vegetació, que atemoria els legionaris romans que surcaven el Tàmesis riu amunt. Fins i tot aquella ciutat, centre de la civilització tants segles, havia estat pendent d’explorar. Sense haver d’anar tan lluny encara hui hi ha molt a prop de nosaltres llocs incògnits, espais en blanc dins dels mapes pendents de ser dibuixats per un cartògraf. Un d’eixos espais són les Coves de Sant Josep de la Vall d’Uixó. Recorde que quan vegada vaig arribar al govern municipal, atret com sempre havia estat pels espais en blanc dels mapes, vaig començar a investigar en quin punt s’havia aturat l’exploració de les coves.

Les últimes exploracions s’havien realitzat als anys 80, de la mà de bussejadors vinguts des de Barcelona gràcies al treball incansable de Vicent Nebot, recordat regidor, bomber però sobretot amant de la natura del nostre municipi. Junt a Vicent hi havia altres vallers espentant aquella tasca, com Josep Casabó o Samuel Garcia, que encara hui continua a peu del canó. Després d’aquelles exploracions, que parlaven de cinc sifons, hi havia un pressupost a l’Ajuntament d’inicis dels 90 per tal de gravar amb càmera tot l’interior no visitable de dins les coves. Mai es va fer. Quan llegia aquells informes alguna cosa em va dir que allò no acabava allí.

És per això que li vaig dir al meu amic Guillem Nebot que havíem de reprendre l’exploració aprofitant que ara era regidor. I de la seua mà, i de la de gent de l’Espeleoclub la Vall com Hèctor Cardona o Pepe Garcia vam preparar una nova expedició. De manera altruista van vindre espeleobussejadors de currículum extens com Salva Luque, Vigarto, Ángel Ortego o Carmen Portilla, qui fou directora d’Al filo de lo imposible en TVE, i molts espeleòlegs en tasca de suport. Junts vam omplir l’any passat aquells buits del mapa: les Coves de Sant Josep continuaven. Ahir continuava l’exploració. Les Coves no tenen final i seguirem explorant-les. Perquè ens agrada explorar. Perquè som humans.

*Segon tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó