La setmana passada, el nostre representant a les Corts Generals Joan Baldoví va fer una de les millors intervencions en defensa dels interessos dels valencians que jo recorde. Com sempre, perquè les seues formes són obertes al diàleg i al consens, i parla des del coneixement i des del sentiment de defensa absoluta de la nostra terra. I en este cas, també, perquè va sintetitzar en dos minuts un dels grans mals que patim des de fa anys a la Comunitat: l’infrafinançament injust per part de l’estat.

Pedro Sánchez i els socialistes van admetre ara fa unes setmanes, dins del context de la moció de censura, que estem infrafinançats i que actualitzarien el sistema «com abans millor», com una forma evident de cohesionar els diversos territoris.

Tempus fugit i si t’he vist no me’n recorde, perquè a principis de la setmana passada el president del Govern canviava el seu discurs en el Senat i expressava públicament que no es podria reformar el sistema fiscal en el que queda de legislatura.

SEGONS SÁNCHEZ, sembla ser que ara no hi ha temps en dos anys per canviar eixe model, caducat des del 2014, que ens condemna a tindre una balança fiscal desfavorable i a què siguem un territori un 12% més pobre que la mitjana espanyola. I a què any rere any ens arriben menys diners del que ens pertoca, tant pel que fa al finançament com en matèria d’inversions.

En este punt i en este context, Baldoví va dir una frase històrica, que va ressonar com una llosa pesada per al president socialista que es va comprometre públicament a complir uns compromisos amb nosaltres: «És l’hora de la política, és l’hora dels polítics, i no pot fer un Montoro als valencians. No pot fer el mateix que el PP». Es pot dir més alt i més fort, però no amb més contundència i amb un significat tan directe i profund. La paciència i el temps s’han acabat. És el moment de posar-nos mans a l’obra.

*Alcalde de Betxí