Al setembre de 2015, l’Assemblea General de l’ONU va adoptar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Es tracta d’un pla amb 17 objectius i 169 indicadors que inclou accions que afecten a l’economia, la societat i el medi ambient. Aquest pla està dirigit abans que res a les persones, però també al planeta, la prosperitat, la pau universal i l’accés a la justícia.

Els plans anteriors havien estat dirigits als països empobrits i el seu desenvolupament. És cert que la pobresa extrema en aquests països ha disminuït i molts d’ells ja no es poden considerar subdesenvolupats, però què passa en eixos i altres països, inclús el nostre? Encara trobem persones amb greus necessitats econòmiques, tot i que no siga la situació generalitzada. A més a més, hi ha problemes arreu del món que tenen un efecte molt greu sobre el benestar de les persones: les desigualtats, la violència de gènere, el canvi climàtic, la contaminació, la manca de feina, la dificultat en l’accés a la justícia, etc.

Els ODS integren els objectius de desenvolupament de tots els països i totes les persones del món, així com tots els àmbits que afecten eixe desenvolupament. Els països que integren les Nacions Unides estan decidits a posar fi a la pobresa i la fam en tot el món d’ací a 2030, a combatre les desigualtats dins dels països i entre ells, a construir societats pacífiques, justes i inclusives, a protegir els drets humans i promoure la igualtat entre homes i dones i potenciar les capacitats de les dones i les xiquetes, a més de garantir també una protecció continuada del planeta i el conjunt dels seus recursos naturals.

Però, què podem fer nosaltres per a fer efectius els ODS? A la Universitat Jaume I ens hem proposat donar a conèixer aquests objectius a tota la comunitat universitària, i també al professorat de les comarques de Castelló, per a que també els xiquets i les xiquetes els coneguen. Així, podrem tots ser conscients que cal ser més responsables amb el consum d’aigua, llum i gas, caminar més en lloc de fer servir el cotxe, o reciclar el fem. Amb tot això estem contribuint a aconseguir l’objectiu número 11 (Ciutats i comunitats sostenibles) i el 12 (Producció i consum responsables). També podem promoure que les dones ocupen llocs de responsabilitat, que les comissions i grups de persones que prenen decisions importants a la nostra societat siguen paritaris, que les persones amb discapacitats puguen gaudir dels mateixos drets que les demés, i que hi haja un respecte per tots els gèneres i condicions personals. Així, contribuirem a l’objectiu 5 (Igualtat de gènere) i el 10 (Reducció de les desigualtats). Aquests són objectius dels que sovint hem sentit parlar, tot i que moltes persones no sabíem que suposaven una preocupació global tan gran com per estar marcant de manera determinant l’Agenda de les Nacions Unides.

Hi ha altres que potser sempre imaginem que només afecten a països llunyans menys afavorits que el nostre. M’estic referint a l’objectiu número 1 (Eliminar la pobresa del món). És cert que la pobresa extrema no es sol trobar al nostre voltant, però si que hi ha desigualtats i gent que està patint el que s’anomena pobresa energètica, per exemple. Tots estem obligats a contribuir d’una manera o altra a combatre la pobresa i la fam (l’objectiu número 2), o aconseguir que tota la població tinga accés a la sanitat (objectiu 3) i l’educació per a tots els xiquets i les xiquetes (objectiu número 4), a nivell local i mundial. Són moltes les ONGDs que fan un paper fonamental en països desfavorits. No podem girar la cara per a no vore el que està passant, cal la solidaritat de tots, econòmica, amb el nostre temps fent voluntariat, o amb el nostre suport. Reclamem el 0,7% als governs per a causes solidàries i per a la cooperació al desenvolupament, però tots individualment podem també extraure eixe 0,7% dels diners que destinem a l’oci, i destinar-los a fer menys difícil la vida d’altres.

A més a més, s’ha d’aconseguir que a tots els països arribe el creixement econòmic inclusiu i sostenible, i a totes les persones la prosperitat i el treball gratificant (objectiu 8). Hem de partir de la nostra vida diària per a ser efectius tant al nostre voltant com a altres llocs més llunyans, i hem de fer-lo tots junts (objectiu 17).

I, per damunt de tot, cal aconseguir la pau i la justícia (objectiu 16). Sembla la lletra d’una nadala com les que aquests dies sentirem. De vegades, ni tan sols ens adonem del que diuen. Les cantem any rere any, però realment és el que tots volem ací i en qualsevol part del món. La pau comença per la tolerància, el respecte, el posar-se en el lloc de l’altre i el desig que els altres visquen millor, els que coneixem i els que no coneixem, els que tenim prop i els que estan lluny. Són els nostres desitjos i també els objectius que marquen les grans institucions com les Nacions Unides: els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Aconseguir-los està a les nostres mans.

*Vicerrectora d’Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme