D’uns anys ençà, qui ho anava a dir, hem descobert que la Plana té un vessant tropical connectat amb Jamaica i som legió els qui aquests dies acudim a Benicàssim per deixar anar la rastafari que totes duem dintre. Però mentre passem les vesprades penjant fotos a les xarxes des del festival de reggae, en el món real, allunyat del «peace & love» que es respira a La Plana aquests dies, segueixen passant algunes coses d’enorme gravetat.

Passa, per exemple, que a Virgínia, aqueix estat del sud dels EUA on un 20% de població és d’origen africà, un grup de nazis amb el suport del Ku Klux Klan ha tret a passejar el seu odi envers les persones. Durant aquest passeig fúnebre, els racistes han causat una mort i diversos ferits entre la gent que s’oposava a aqueixa exaltació de la desraó nazi. Malgrat el totalitarisme dels causants d’aquest atemptat que no mereixerà minuts de silenci i rebuig del nostre Ajuntament i malgrat que el feixisme és un perill real que ens amenaça cada dia, molts mitjans de comunicació espanyols no han dubtat a equiparar a nazis i a lluitadors per la llibertat, titllant per igual als uns i els altres d’extremistes i radicals. El feixisme està tornant i aqueixa maleïda equidistància que alguns mitjans marquen entre els nazis i els qui ens oposem a ells, els fa responsables de les conseqüències que comencen a albirar-se amb el retorn d’aquests zombis putrefactes.

Una altra d’aqueixes coses terribles que passen aquests dies mentre mengem falàfel a ritme d’ska és l’amenaça de Trump d’envair Veneçuela, advertència típica dels EUA arreu el món en els últims 70 anys. Trump, que empara nazis en el seu país, ha pres nota de la petició de l’oposició veneçolana que demana una intervenció militar internacional per a enderrocar per la força a un govern electe. De fet, la invasió ja ha començat amb el finançament de grups subversius, la qual cosa suposa un crim sota el dret internacional. Davant aquesta realitat, el periodista australià John Pilger adverteix: «Si Veneçuela cau, la humanitat cau». Hui cal que gaudim la nit a ritme de rocksteady, però demà no oblidem les paraules de Pilger.

*Regidor de CSenMoviment