Aquests dies que recuperem a Vila-real la millor tradició ciclista, amb la 71a edició del Gran Premi que ens uneix històricament a Morella, em ve al cap una frase d’una de les ments més genials dels segle XX. «La vida», va dir Albert Einstein, «és com muntar en bicicleta; per a mantenir l’equilibri s’ha de continuar pedalejant». I això fem a Vila-real: pedalejar i pedalejar per mantenir l’equilibri entre el model de ciutat que avança i el llast de l’herència que amenaça amb fer-nos caure de la bici, sense deixar mai de tirar endavant.

Hem passat dos anys molt complicats. La decisió de rebaixar la contribució, ho hem dit moltes vegades, s’ha demostrat un error. Sobretot perquè vam creure que teníem controlat el problema de l’urbanisme del PP. Però la quantitat d’irregularitats de l’anterior equip de govern, rectificades ara en forma de sentències per part dels jutges, no ens van permetre calcular adequadament. Les sentències i contingències urbanístiques que segueixen arribant --l’última d’elles, 1,1 milions d’euros per part dels terrenys del col·legi José Soriano-- són un pal en les rodes constant per al projecte de futur de la nostra ciutat. Però no ens podem aturar. Seguim pedalant per buscar l’equilibri i fer compatible el pagament de l’herència del PP amb la ciutat que avança.

I mentre Vila-real segueix rodant, sempre cap endavant, causa vertadera vergonya escoltar els dirigents del PP local que, sense més argument que l’atac i convençuts que la tècnica de repetir moltes vegades una mentida acabarà fent creure la gent que és veritat, es dedica a titllar la gestió de l’equip de govern de Vila-real de faraònica. I un no pot evitar preguntar-se si no serà que l’espill de la memòria els està jugant una mala passada i confonen el reflex de la seua gestió amb la realitat. Perquè la política, tan desvirtuada en aquests moments, es basa en la confiança i la credibilitat i no hi ha partit menys creïble per parlar de mala gestió, balafiament i deliris de grandesa que el que va gastar 28 milions d’euros en un centre d’esportistes d’elit sense saber què hi anava a posar a dins o una biblioteca sense llibres de cinc milions. El mateix que va endossar 600.000 euros en factures falses a una empresa, Piaf, que ha reconegut el finançament il·legal del PP en el cas Gürtel. Tot això mentre no pagava ningú, espoliava terrenys i gastava a mans plenes. El problema que tenim hui a Vila-real és, precisament, que encara estem pagant el model faraònic del Partit Popular.

Hem passat dos anys molts difícils en els que no hem pogut fer tot el que voldríem. No ens justifiquem; la responsabilitat de la gestió és de l’equip de govern. Però no renunciarem a explicar quin és l’origen de les dificultats. Per això, demanem disculpes si no hem pogut avançar a la velocitat que Vila-real mereix. Sense deixar mai de pedalejar, tots junts, seguirem coronant els ports que siga necessari per arribar a la meta: un Vila-real innovador, avançat i solidari, que pren cura de la seua gent i genera oportunitats.

*Alcalde de Vila-real