Ja fa molt de temps que alguns reivindiquem un millor finançament per a la nostra terra. Perquè des de fa molts anys, i gràcies al famós «cafè para todos», sembla que tots disfruten d’eixe cafenet excepte nosaltres, els valencians i les valencianes. I en bona part es deu, lamentablement, al joc polític que alguns han utilitzat de forma partidista. En aquests moments es fa indispensable una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic per poder arribar a la mitjana del conjunt de l’Estat. Amb això s’aconseguiria, entre altres coses, obrir la possibilitat de tindre uns millors serveis públics i poder gestionar les competències en ocupació, habitatge, medi ambient, infraestructures, cultura i promoció econòmica. És a dir, per poder millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans.

Per un altre costat, també és prioritari reconéixer oficialment el dèficit financer acumulat des de 2002 i que ascendeix, com a mínim, a més de 12.000 milions d’euros, que s’uneix a la falta d’inversions que l’Estat ha deixat de fer al nostre territori. Tenim el dubtós honor de ser els que menys inversions per habitant rebem de l’Estat espanyol. I citaré dos casos que crec que són paradoxals. Pel que fa als trens de Rodalia, un servei fonamental per a les nostres comunicacions, Madrid ha rebut 329 milions d’euros; Astúries, 175, i nosaltres, un milió. El trànsit portuari, un altre pulmó econòmic i ocupacional, ha sigut subvencionat amb 157 milions d’euros a Barcelona, 63 a Algesires i 50 a València, a pesar de ser el que registra una major circulació de contenidors de tot l’Estat.

La paciència té un límit, i ja s’ha superat. Per això, el pròxim 18 de novembre ens manifestarem tots a València per tal de demanar allò que ens correspon. No volem ser més que ningú, però tampoc menys. Espere que, pel nostre bé, allí estiguem tots representats. Si no, molta gent no ho entendríem.

*Alcalde de Betxí