Aquesta és la legislatura del Pla General. O això és al menys el que pretén el Govern local, encara que els terminis administratius són els que són, els temps se’ns tira al damunt i el dubte sobrevola el palau municipal. Tenint en compte la potència que per a la gestió del territori té un document com el PGOU, no podem obviar l’impacte que tindrà sobre la disponibilitat o no d’habitatge social a Castelló. Com a conseqüència de les polítiques aplicades pel govern del PP des que arribés la crisi, que ha fet als rics més rics i als pobres més pobres, és evident que un dels grans reptes dels municipis és donar solució a la impossibilitat que tenen moltes famílies d’accedir a un habitatge digne.

A Castelló, el problema no està ni molt menys resolt i cal seguir buscant camins. El nou PGOU és una finestra d’oportunitat per avançar en possibles solucions i per a tractar d’evitar repetir situacions semblants a l’actual en el futur. Així, tot i que és un bon punt de partida que el nou PGOU que ara es tramita contemple les exigències normatives mínimes respecte a la reserva de sòl per a habitatge social, la veritat és que no sabem quan es farà efectiu aquest requisit. A més, no dóna una resposta a les necessitats d’habitatge actuals. Cal recordar que seguim sense conèixer el número de cases buides que tenim a la ciutat, cosa que dificulta gestionar amb eficàcia els usos del sòl i impossibilita solucionar els problemes d’habitatge que patim al temps que facilita els moviments especulatius immobiliaris.

DAVANT aquesta situació, Castelló en Moviment considera imprescindible que, lligat al nou PGOU, l’Ajuntament dissenye un Pla d’Habitatge Municipal ambiciós que analitze la situació de la ciutat en matèria d’habitatge i que definisca el full de ruta per a les actuacions de l’Ajuntament en els pròxims anys. Un pla que incorpore el dret a l’habitatge com un element estructural perdurable en el temps de les polítiques municipals. El nou Pla General es presenta com l’oportunitat d’establir aquest marc a curt, mig i llarg termini. Ara que l’Oficina d’Habitatge ha començat a treballar, necessitem tindre clares les línies d’actuació.

*Regidor de Castelló en Moviment