Totes les societats necessiten els seus referents i les institucions públiques tenim l’obligació de posar-los en valor. De premiar l’esforç d’aquells que, amb les seues accions i el seu exemple, constitueixen l’espill on ens agrada veure’ns a tots reflectits. Afortunadament, a Vila-real som una societat rica en referents socials, empresarials i culturals. Comptem amb entitats centenàries, esportistes dels que ens sentim plenament orgullosos, escriptors, artistes, mitjans de comunicació, professionals de l’àmbit científic o del sanitari... Persones i entitats que han contribuït de manera especial a ser el que hui som. És la nostra obligació moral posar-los en el lloc de la història que mereixen.

Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Vila-real ens hem dotat d’instruments que ens permeten posar en valor les contribucions socials dels nostres conciutadans. Un d’aquests instruments són els premis 20 de Febrer, que atorgarem diumenge que ve, en el marc de les festes fundacionals que celebrem aquests dies per commemorar el 744é aniversari de la nostra Carta Pobla. Enguany els premis recauen sobre personalitats i col·lectius que descriuen molt bé el Vila-real que som i volem ser: una ciutat que es preocupa per la salut i pels seus, per l’esport, per transmetre coneixement i per no deixar mai d’innovar sense oblidar en cap moment les arrels. Així, diumenge que ve reconeixerem amb el 20 de Febrer al jugador de futbol vila-realenc César Arzo, actualment en les files del Club Gimnàstic Tarragona i amb una dilatada trajectòria en el futbol professional; l’Associació Cultural Gastronòmica de Vila-real, estretament vinculada a la promoció de la cultura local a través de diferents activitats amb la gastronomia vila-realenca com a protagonista; Ràdio Vila-real, que el 2018 complirà 26 anys d’emissions des del seu naixement, el 1992, com a mitjà de comunicació i informació local; i María Pilar Pons, matrona de diverses generacions de vila-realencs, pionera en els estudis universitaris de l’especialitat a València, lluitadora pels drets de la dona i implicada en la vida sociocultural de la ciutat.

Aquests premis els lliurem, a més, en un marc immillorable, com és el de fer la vista enrere per a celebrar la nostra història compartida. Els 744 anys de vida del gran poble que és Vila-real, gràcies a tota la seua gent. Persones i entitats com les premiades d’enguany, les que han estat reconegudes en altres edicions i les moltíssimes més que mereixen el reconeixement i l’estima del seu poble. Perquè no hi ha recompensa més valuosa que eixa: el reconeixement dels teus.

Des d’aquestes línies, vull convidar tots els vila-realencs i vila-realenques, també els veïns d’altres punts de la província, a què gaudisquen dels actes preparats per celebrar la nostra llarga història. La jornada Jaume I i el seu temps, en col·laboració amb l’AVL i l’Ajuntament d’Alzira, el mercat medieval, el sopar medieval que prepara cada any l’Associació Gastronòmica o l’homenatge a la reina i dames de les festes... Una setmana, en definitiva, per a mirar al passat amb orgull i encarar el futur amb optimisme. Felicitats, Vila-real.

*Alcalde de Vila-real