Este cap de setmana passat, a la Vall d’Uixó s’han lliurat en la seua vintena edició els premis Sant Vicent Ferrer. Este lliurament és el començament de les festes patronals en honor al sant valencià, que totes les primaveres marquen l’inici de la temporada festiva al nostre poble.

Són estos guardons, els ja tradicionals vicentets, uns premis locals on es busca reconéixer, dins d’unes diverses categories, el treball fet per part d’uns veïns del barri, del poble, en definitiva d’uns vallers i valleres que fan la seua feina molt ben feta i ajuden a engrandir el nom de la Vall d’Uixó per tot arreu. Vaja des d’ací la meua enhorabona a tots el premiats este any.

Enguany, el premi al valler de l’any --diguem-li el premi gros de l’acte-- ha sigut per a un projecte escolar, per un treball anomenat Sabem el que mengem?. Es tracta d’una iniciativa gràcies a la qual han arribat fins la final en un concurs d’àmbit estatal, dut a terme per uns estudiants de quart de Primària de l’escola pública de l’Assumpció. Uns xiquets i xiquetes de nou i deu anys que, a més de representar el futur, ja són el present de la nostra localitat.

Si la feina feta pels alumnes és digna d’elogi, la que han fet els seus mestres és digna d’admiració. A eixos mestres d’escola pública que cuiden, ensenyen i eduquen als nostres fills se’ls deuria reconéixer sempre la seua magnífica feina. En estos temps on se’ls pot acusar de manipular, inclòs d’adoctrinar als alumnes, a mi m’agradaria trencar una llança per ells i per l’educació pública, i donar-los públicament les gràcies pel seu treball.

L’educació pública és la garantia del nostre futur, com també és garantia del nostre present la sanitat pública. Estes dos, educació i sanitat, pot ser són les cares més visibles de tot el sistema públic que hi ha al nostre país, un sistema que funciona i que ens fa més solidaris, igualitaris i lliures. Un sector públic que a voltes és atacat amb infrafinançament i amb privatitzacions, però que malgrat eixos atacs segueix demostrant la seua vàlua. Per això, des dels governs on estem la gent de Compromís, no pararem de treballar per dignificar i potenciar els serveis públics.

*Segon tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó