Moltes vegades els projectes més il·lusionants, els que marquen la diferència, no són els més grans, ni els més cars, ni els més faraònics. A diferència d’èpoques afortunadament passades, quan des del Partit Popular tiraven amb pólvora de rei sense preocupar-se el més mínim per les conseqüències, l’equip de govern de Vila-real hem actuat sempre, des que vam assumir la gestió municipal ara fa set anys, amb humilitat i guiant-nos pels principis de prudència i responsabilitat.

Amb aquesta filosofia, la setmana que ve aprovarem el finançament d’un projecte que ens fa especial il·lusió: la remodelació de les antigues dependències dels jutjats de Vila-real, situades en la planta superior del Mercat Central, per albergar-hi noves oficines administratives municipals, en concret el departament de Tresoreria i la Regidoria d’Economia.

El trasllat dels antic jutjats al Palau de Justícia, després de molt d’esforç, i la posterior demolició per a construir la nova placeta, van deixar a la planta superior del Mercat un espai de 710 metres buits i diàfans, que, amb la filosofia d’evitar que hi haja cap espai públic buit, anem a dinamitzar amb l’objectiu també que servisca de revulsiu de tota la zona, generar economia i oportunitats a la ciutat. Dotar de serveis administratius un àrea comercial com l’entorn de la plaça de Colom estem segurs que servirà de motor per atraure activitat, generar moviment i vendes als comerços de la zona i també a les parades del Mercat Central. Si a això li afegim la possibilitat de dotar la nova placeta d’algun tipus de servei de terrassa o cafeteria, les possibilitats que obri aquest projecte són immillorables.

Però no serà només un revulsiu per al centre. El projecte ens permetrà també alliberar l’actual seu de Tresoreria per a donar compliment a un acord amb Comissions Obreres que és de justícia acomplir. El trasllat del servei municipal ens permetrà cedir al sindicat el local per a traslladar la seua seu i tenir unes dependències en condicions molt a prop de les actuals, tal com ens vam comprometre quan el sindicat va cedir al consistori el patrimoni sindical de l’antic Solet per a poder ampliar el CEAM de l’Olivera.

Un projecte, en definitiva, humil, però ambiciós: un projecte motor de la zona centre, que millora la prestació de serveis públics i afavoreix que el sindicat Comissions Obreres puga prestar la seua tasca de defensa dels drets dels treballadors en condicions; un projecte amb el qual aprofitem i optimitzem els espais públics, millorem la ciutat i la dotem de les infraestructures necessàries per a seguir generant oportunitats. Tot això, amb un pressupost de poc més de 300.000 euros, molt lluny dels nou milions que ens ha costat en tres mesos les últimes maçades de l’herència urbanística del PP o del milió d’euros que el Partit Popular va malbaratar en tirar formigó per a construir un nou cementeri al costat d’un col·legi i un camp de futbol. Un projecte que demostra que, amb prudència i responsabilitat, amb imaginació i humilitat, es poden fer grans coses perquè Vila-real no deixe d’avançar.

*Alcalde de Vila-real