Aquesta setmana se celebra a Madrid la fira de turisme Fitur, una cita on la Diputació, mitjançant el Patronat de Turisme, centra la promoció turística de les nostres terres. Fins ací, tot bé. I què ens trobarem a Fitur? Doncs el mateix de tots els anys: la venda del sol i platja amb Peníscola i Orpesa com a referents, junt a altres actors secundaris que viuen del turisme massiu i de baix poder adquisitiu dels que ens visiten.

Probablement, continuarem gastant diners en la promoció -entre cometes- de la província mitjançant esdeveniments com la Volta a Espanya (que ens costa un bon grapat d’euros), el Campionat del Món de Motocròs i la Pujada al Penyagolosa, que aquest any, com que té caràcter internacional, suposarà una inversió de 350.000 euros. Un altra de les iniciatives per a donar a conéixer Castelló és la presentació a Fitur del certamen Letras del Mediterráneo, que és un concurs literari per potenciar el coneixement que es té dels diferents indrets de la província a través de la creació literària. O la presentació a la fira dels festivals de música, que no fan sinó reforçar el turisme en les zones de sol i platja.

Tot molt lloable, però jo no ho veig. Imagine’s que vosté és un potencial visitant de Castelló que està veient la Vuelta, llegint un llibre on apareixen escenaris de les guerres carlines a les nostres comarques o, fins i tot, que té intenció de participar en la pujada al Penyagolosa. Tindrà clar què podrà visitar, o de quines experiències diferents podrà gaudir, que són precisament allò que el farà triar la província de Castelló i no cap altra? La resposta és poca cosa per no dir res.

Aleshores, no creuen que estem començant la casa pel terrat? No pensen que hauríem de tindre uns productes turístics ja treballats per a després oferir-los? No serà que l’objectiu de totes aquestes campanyes, més que promocionar Castelló, és que el Partit Popular de la província es faça propaganda?

*Portaveu Compromís Diputació