La població juvenil és la que més pateix la crisi. L’atur i la falta d’habitatge s’acarnissen en aquest sector social, que és vital per construir la societat del futur. Des de l’Injuve s’està treballant des de fa tres anys en la creació d’una xarxa jove per posar en comú activitats que puguen desenvolupar els ajuntaments participants, i ara es planteja donar un pas més amb la creació d’un consorci.

Les polítiques de joventut són la germana pobra en la major part dels ajuntaments quan havia de ser més bé el contrari. La situació a les comarques de Castelló és prou decebedora. Són molts pocs els municipis de més de 10.000 habitants on els consistoris tenen tècnics de joventut. I en els pobles més xicotets no hi ha. A més a més, els recursos que es destinen en general són molt escassos.

Aquest diagnòstic de la realitat ens ha portat a plantejar des dels consistoris, amb la col·laboració de Xarxa Jove, la creació d’un consorci per unir esforços i que tots els ajuntaments, per xicotets que siguen, puguen tindre una mínima oferta de serveis per a aquest col·lectiu. Ara per ara, les activitats per a joves es circumscriuen a les lúdic-festives (discoteca mòbil) i poca cosa més. Cal fer arribar la informació i l’assessorament per a buscar treball, formar-se o conéixer les ofertes d’activitats i cursos de totes les administracions; per a tindre accés a un habitatge i poder independitzar-se de la família; programes específics per als adolescents perquè organitzen ells les seues pròpies activitats d’oci alternatiu a la festa, i moltes coses més que ha d’oferir un servei tan transversal com aquest. El consorci ha de ser el punt de trobada dels municipis que vulguen participar i ha de tindre el recolzament econòmic i tècnic de la Diputació com a institució que ajuda als municipis menuts i, per descomptat, de la Generalitat, que al final és la impulsora d’aquest projecte.

*Portaveu de Compromís Diputació de Castelló