La setmana passada vam patir, de nou, un accident a la carretera 340 al seu pas per Alcalà de Xivert. Esta connexió, per la qual haureu circulat totes les persones que llegiu este article, és, ara mateixa, una de les carreteres més perilloses de l’estat espanyol.

Fa anys i panys que reclamem l’adequació de la 340 al seu pas pels pobles de Castelló, però el Govern de Rajoy té «altres prioritats» que passen sempre per damunt de garantir una seguretat mínima a les persones que vivim al Maestrat. Els accidents de trànsit són una xacra de la societat que hem de treballar per frenar, però mantenir un punt negre com és el de l’N-340 al seu pas per Alcalà és una irresponsabilitat de Mariano Rajoy.

Encara que no ho parega, el Govern central sí fa política amb els accidents, en este cas, quan ignora la perillositat de la 340. Quan es decideix si es construeix una estació d’AVE a un poble de 300 habitants o quan es construeix una nova radial a Madrid en lloc d’arreglar la 340 s’està fent política. Segurament no està al nostre abast acabar amb totes les morts en carretera, però sí fer desaparéixer els punts negres de la 340 i reduir, i molt, la seua sinistralitat. Rajoy, però, si alguna cosa està fent especialment malament en la seguretat de les nostres connexions és el no-alliberament de l’AP-7. El Govern continua sense aclarir si en 2019 l’AP-7 serà gratuïta.

Tots sabem que Rajoy no circula per la 340 i que, per alguna estranya raó, els accidents que passen als nostres pobles no arriben de manera natural als despatxos on el Partit Popular i Ciudadanos van cuinar Pressupostos Generals de l’Estat.

Per això, Compromís els ho fem arribar en forma d’esmena, volem incloure urgentment l’adequació de la 340 i la gratuïtat de l’AP-7 en 2019. El que demanem és ben senzill, només han d’incloure la proposta, penjar-se la medalla i deixar de fer demagògia barata. Les mentides del PP i Cs votant una cosa a una institució i just el contrari a una altra ja no se sostenen, ha arribat el moment de fer una 340 digna i segura. La sinistralitat de la 340 només acabarà quan el Govern de l’Estat realitze les millores que ens pertoquen.

*Diputada de Compromís al Congrés