Esta mateixa setmana, l’Ajuntament de la Vall d’Uixó visitem el nostre poble germà Hagunia, al Sàhara Occidental. Un viatge planificat amb molta il·lusió, amb ganes de reforçar els nostres lligams amb el poble saharaui i on aprofitarem per tancar un nou conveni de col·laboració que permetrà la instal·lació de 40 dipòsits d’aigua a les famílies de la zona. Anem al costat de vora 30 persones i membres de l’Associació Smara, entitat a qui cal reconèixer la seua feina incansable durant més de dos dècades desenvolupant projectes de cooperació com el de Vacances en Pau, que tant signifiquen per a les xiquetes i xiquets saharauis i les seues respectives famílies.

Esta visita cobra una rellevància especial si tenim en compte les dades recents que posen de manifest organitzacions com Intermón Oxfam, que fa uns pocs dies denunciava la caiguda de fons destinats a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament en el seu informe La Realidad de la Ayuda. Actualment, destinem a l’AOD només el 0,12% de la Renda Nacional Bruta, vora quatre vegades menys que en 2008 (quan es destinà un 0,46%), una davallada acumulada del 73,5% des de l’inici de la crisi-estafa que ens situa al nivell dels anys 90; una vergonya acumulada més del govern popular de Mariano Rajoy, que ja ens té acostumats a mirar cap a una altra banda i a incomplir descaradament els compromisos internacionals, com està passant amb la crisi de les persones refugiades. A més, per desgràcia, els valencians hem d’afegir a esta situació el mal ocasionat a la cooperació per anteriors dirigents del PP, com Rafael Blasco, actualment condemnat per frau i desviació de fons que havien d’anar destinats a ajudar persones de Nicaragua i Haití i es quedaven a València per comprar pisos i garatges. Novament, es feia pagar als més dèbils, aquells que estan lluny per protestar.

Per tot això, els Ajuntaments del canvi tenim l’obligació de revertir esta situació, d’alçar la veu contra l’oblit del govern central, de recordar la nostra obligació amb el compliment dels drets humans i d’esforçar-nos per ajudar més, de la mà d’aquells que han demostrat saber fer-ho de manera honesta durant molts anys

*Primer tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó