Arriben les festes de la Magdalena, una de les fites importants a les nostres comarques. A moltes cases de Castelló ja estem planxant vestits tradicionals i quadrant l’agenda per a poder assistir a tots els actes interessants. Suposo que alguns avis i àvies, amb previsió, ja tindran preparada alguna perra per donar als néts i nétes.

Però 2018 ha començat amb malestar per a les persones més majors. Fa massa anys que va començar l’estafa que anomenem crisi i que ha anat podrint l’estat de benestar. Esta vegada el que està en joc són les pensions. El Govern les manté, de nou, en mínims històrics i no les equipara a la pujada del valor de la vida. És a dir, les persones majors, aquelles que han suportat estoicament els darrers anys i han fet moltes vegades de pilar fonamental de l’economia familiar, veuen trepitjades les seues ja poques possibilitats.

La gestió nefasta del Partit Popular al govern central ja no se sosté i el grup que més paciència ha tingut també s’ha plantat. No són persones violentes, no són extremistes, ni radicals són pensionistes que han anat en romeria al Congrés per dir-li a Rajoy que ja està bé de prendre’ls el pèl.

Als iaios i iaies que ens trobarem arreplegant caramels en la seua família els han apujat només un 0,25% la pensió, quan el cost de la vida ha pujat un 2,9%. A més a més, el govern ha acompanyat la pèrdua de poder adquisitiu amb una carta d’autobombo que, segurament, haurà costat més que la ridícula pujada. Les persones pensionistes han eixit al carrer a defensar el que ens afecta a totes i tots. En un estat on cada vegada el treball és més precari i la gent senzilla acaba pagant la factura de la dreta (ara del PP amb Cs), mantenir el poder adquisitiu d’avui serà la garantia d’unes pensions dignes demà.

Arriben les festes de la Magdalena i la gent major amb les seues nétes i nets tornaran a omplir les terrasses, acudiran puntuals a les mascletades i actuacions musicals i passejaran per la fira alternativa. Este any amb menys diners a les butxaques però, per primera vegada, sense por a plantar-se davant Rajoy.

*Diputada al Congrés de Compromís per Castelló