La Ruta de la Tapa de Vila-real ha complit 12 edicions. Aquesta setmana hem atorgat els premis als establiments que han estat considerats pels jurats com els autors de les millors creacions gastronòmiques d’aquesta edició. Més de 60 propostes culinàries que deixen ben evident que el sector de la restauració local és un dels nostres principals motius d’orgull. Des d’ací, la més sincera enhorabona a tots ells, tants als establiments guanyadors d’aquesta edició en alguna de les categories --Bodegón de Carlos, Más que tapas, Gades i Ca Esteve en els primers premis-- com a la resta de participants, una trentena de restauradors que han fet possible que l’edició de 2018 haja estat, de nou, un èxit en termes de participació, projecció de la ciutat i resultats econòmics.

A més dels restauradors, és de justícia fer també extensiu l’agraïment a Luis Ferriols i l’empresa Agroturismo Castellón, sense els quals no seria possible tota la tasca logística i d’organització que comporta el certamen, i els membres del jurat, que li donen sempre el toc de professionalitat i prestigi que una cita d’aquestes característiques mereix. Enguany, el jurat ha estat format per l’Associació de Mestresses de Casa, amb la seua incombustible presidenta al capdavant, Conchita Ibáñez; José Manuel Pesudo Sancho, de l’Hostal Sant Joan; Ricardo Forcada Portalés, del restaurant El Raval; Francisco Muñoz Benítez, del restaurant l’Olivereta; i Miguel Barrera, el xef estrella Michelin del restaurant Cal Paradís de Vall d’Alba, a qui hem d’agrair que no falte mai a les cites gastronòmiques que se celebren a la nostra ciutat, on se sent ja, n’estem segurs, com en la seua pròpia casa.

Per a fer possible un certamen de l’envergadura de la Ruta de Vila-real, pioner i referent en l’àmbit gastronòmic en tota la província, fa falta un sector restaurador profundament implicat amb la seua ciutat, amb ganes d’oferir el millor de si mateixa, amb iniciativa i capacitat d’innovació continua. Un sector turístic i de l’oci amb ganes de superar-se, que, des de fa un parell d’anys, hem reunit en la Mesa de Turisme i Oci de la ciutat. Sense oblidar-nos mai de l’entitat que ha fet possible tantes i tantes convocatòries de la bona a taula a la nostra ciutat: l’Associació Gastronòmica de Vila-real, amb Ximo Abril, Emilio Miralles, Quini del Prado, Óscar Recatalá, Pedro del Prado, Ricardo Usó, Asier Manzano, Pascual Balaguer i, sempre en la nostra memòria, Pepe Cabanes, el Dimoni, premis 20 de Febrer d’enguany.

GRÀCIES A TOTS ELLS, hui Vila-real és una referència en l’àmbit gastronòmic. Un lideratge que es fa més palès en cites com la Ruta de la Tapa, que va començar fa 12 anys a Vila-real com una iniciativa pionera per a estendre’s a la resta de municipis dels nostre voltant. És amb iniciatives com aquesta --que tampoc oblida la vessant solidària, amb els donatius dels restauradors a l’associació Pintando el camino en rosa-- on es posa de manifest la creativitat i la capacitat d’innovar dels vila-realencs que ens han convertit en Ciutat de la Ciència i la Innovació.

*Alcalde de Vila-real