L’estructura estatal que els partits dinàstics (PPSOE) han construït és tan peculiar que va facilitar que una crisi que a nivell mundial va durar de 2007 a 2009, a Espanya es perllongara fins a l’any 2013.

Les normatives europees actuals sobre l’endeutament estaven pensades per a països que tenien problemes per a mantenir el dèficit sota el 3%. L’any passat, Espanya va ser l’únic de tota la Unió que va tancar 2017 amb eixe dèficit per damunt i apuntant-se el dubtós mèrit de tindre, segons les estadístiques de l’Eurostat, un deute del 98,3%.

SEMPRE HEM PATIT governs molt dòcils a Brussel·les. Tant el d’ara com el d’abans han deixat molt clar que tots els compromisos amb Brussel·les s’acompliran per damunt de tot: article 135 de la Constitució.

Pierre Moscovici, membre del Partit Socialista francés i comissari europeu d’Afers Econòmics, va reconéixer l’esperit europeista de Pedro Sánchez, però afirmant que cal que faça un «esforç estructural significatiu».

S’albiren impostos sobre les tecnològiques o la banca, que d’entrada podrien ser justos, però tothom sap que al dia següent es traslladaran als usuaris, a tots nosaltres!

L’eficiència no ve mai per recaptar més als pobres, sinó per investigar més i construir una economia basada en el coneixement i la creativitat. D’això poc hem sentit parlar. De cobrar-nos més, sí. Eixe «canvi estructural» que exigeix Moscovici es veu vindre: fregir-nos a impostos, baixar-nos els salaris i destruir els pocs drets laborals que van quedant. Ja heu sentit moltes vegades aquella dita: «Se’ns pixen damunt i diuen que plou!». Fer possible un canvi sols està en les nostres mans.

*Regidor de Normalització Lingüística i Tradicions de Compromís per Vila-real