La Llei d’Accés Universal a la Sanitat, la Funció Social de l’Habitatge, la Llei de la Pobresa Energètica... Aquests són tres exemples de normes que les Corts havien aprovat en 2017 però que han acabat tombades pels recursos del Govern de Rajoy. Els canvis socials i de progrés que impulsem al nostre territori no són del gust de Rajoy i els torpedeja!

Però malgrat els obstacles, malgrat seguir a la cua d’inversió de l’Estat, malgrat ser els pitjors finançats... hem dut a terme iniciatives transcendentals. Per exemple, amb la Llei de la Renda Valenciana d’Inclusió fem realitat un dels grans pilars de les polítiques de Compromís i estenem la mà perquè tots aquells als que la crisi va deixar a la cuneta pogueren tornar a començar; poc després aprovàvem els Pressupostos de la Generalitat per 2018 on les partides per polítiques socials, ensenyament i sanitat es disparen.

El Botànic posava així les bases per consolidar una futur millor refermant els pilars de la societat del benestar: igualtat social, ensenyament i sanitat. I, per si fóra poc, en eixos pressupostos les comarques de Castelló passen a liderar, per primera volta, la inversió per càpita de la Generalitat.

Amb eixes fites aconseguides semblava que 2018 s’encetaria amb bones vibracions. Però de nou Rajoy ens posa la cameta. Amb traïdoria i certa mala llet el ministre Montoro s’esperava al dia de Nadal per anunciar una intervenció ‘de facto’ de la Generalitat. Si els valencians volem accedir als diners del FLA -que també paguem nosaltres-- haurem de fer les retallades que exigeix Montoro. Tota una extorsió!

I no s’acaba ací: tocant el dia de Reis Montoro fa un nou anunci: els valencians --els pitjors finançats-- perdrem uns altres 353 milions si es prorroguen els Pressupostos. Amb les darreres paraules de Montoro em queden dos coses clares: la primera és que mereixia molt més carbó del que va rebre dissabte. I la segona és que, ni frenant les nostres lleis; ni negant-nos els diners; ni extorsionant-nos ni amb res han pogut frenar una terra que està creixent, atraient inversions, creant llocs de treball, liderant la creació d’ocupació industrial de l’Estat i reconstruint l’Estat del Benestar.

*Diputat de Compromís a les Corts