El Mercat de Sant Pere del Grau de Castelló ha tancat». Amb aquesta frase lapidària anunciava ahir mateix una emissora local la fi a més 30 anys de mercat públic en el Grau. Dissabte tancava l’últim lloc que seguia obert després que, a poc a poc des de la seua reforma, el mercat haja anat quedant-se buit. El més d’un milió d’euros que va costar l’obra no ha sigut suficient per a mantenir viu un espai que durant anys va ser vital en el comerç grauer per una senzilla raó: es tractava d’una obra milionària l’única fi de la qual no era una altra que la de la pròpia construcció de l’edifici a major glòria i benefici del PP. Una vegada construït, era igual el que passara amb ell.

La flamant inauguració, amb Alberto Fabra, l’actual diputada inactiva Marta Gallén i el presidiari Carlos Fabra al capdavant, va donar pas a l’abandó absolut no solament de l’edifici, sinó de tot el que contenia. No sé de qui va ser la idea d’unir en un mateix recinte un mercat, un bar i una biblioteca pública, però probablement qui va tenir aqueixa genial idea no siga assidu als mercats ni, molt menys, a les biblioteques. Potser sí als bars. Sis anys després de la seua engegada, el mercat tanca les seues portes i la biblioteca s’ha convertit en un focus de conflictes de difícil solució en la seua actual ubicació.

PERÒ TORNANT al mercat, crec que el seu tancament no és el fracàs de cap projecte comercial, ja que el nou mercat no venia avalat per cap projecte de futur. Ja no queden llocs oberts ni gent disposada a reobrir-los perquè mai va haver-hi un model de mercat a seguir. Els 13 llocs de venda que amb il·lusió es van obrir en 2010, són ja historia perquè els successius governs populars mai van apostar per un projecte que hauria d’haver servit per a revitalitzar el comerç del poble mariner.

Açò és un seriós avís per a l’actual govern municipal, que ha de tenir en compte la importància de comptar amb idees sustentades en projectes sòlids orientats a finalitats concretes. El Grau necessita rellançar el seu teixit comercial si no vol convertir-se en un trist poble dormitori i en açò el govern municipal té molt a dir.

*Regidor de CSenMoviment