La taronja s’ha fet escoltar a Europa. Borriana ha estat present en la reivindicació de la taronja i la seua situació en el mateix Parlament Europeu. Era necessari que una vegada per totes s’uniren tots els fronts per reivindicar l’estat en el que es troba el nostre cultiu més important. Després d’aquest lamentable any i després del Congrés de Citricultura a Nules, a gener, es va decidir crear una plataforma per defensar la dignitat i els interessos dels llauradors de la Plana Baixa que va ser secundada per cooperatives agràries, ajuntaments de La Vilavella, Nules, Vall d’Uixó i Borriana (posteriorment s’han acoblat 10 ajuntaments més) i organitzacions agràries. La Plataforma en Defensa de la Dignitat del Llaurador valencià sorgeix arran del penós i desastrós any 2016 en el qual la gran majoria de llauradors valencians no van tenir benefici algun de les seues collites després dels preus a la baixa marcats per un mercat majorista.

La primera concentració es va realitzar en Mascarell per a demandar dignitat per al nostre camp i la nostra gent. Després de diverses reunions de la Plataforma, es va realitzar un manifest, amb recollida de signatures inclòs, que passarem per ple ordinari i que va acabar convertint-se en una declaració institucional recolzada per tots el grups, amb el compromís de fer-ho arribar a Generalitat Valenciana, Ministeri d’Agricultura i Parlament Europeu.

I aquest últim objectiu s’ha complert. Una delegació d’ajuntaments, cooperatives i agricultors han realitzat rodes de converses per fer-los arribar les nostres reivindicacions, amb diferents grups parlamentaris amb eurodiputats valencians i posteriorment amb la Comissió d’Agricultura, Comerç i Sanitat i Seguretat Alimentària i seguidament amb una nodrida representació d’alts càrrecs de les 3 comissions entre ells Bernard Van Goethem, director general de Sanitat i Seguretat Alimentària.

La nostra principal reivindicació és que augmenten les inspeccions de control en origen però sobretot en destinació per evitar l’entrada de plagues com la Xylella fastidiosa que ja amenaça amb destruir els camps de la nostra terra. Demandem a la Comissió que apliquen els mateixos protocols que tercers països (Xina, EUA) exigeixen als exportadors i que a Europa no apliquen, deixant-nos en inferioritat de condicions. Ens van comunicar que al gener de 2018, entraran nous dispositius de control per a major control de l’entrada de plagues. És el moment de defendre el nostre producte característic, i així continuarem on faja falta.

*Regidor Cultura, Patrimoni i Esports a l’Ajuntament de Burriana