Castelló torna a omplir-se de colors, de llums, música, cultura, de la vida que creix i roda en Magdalena. La festa pren el carrer i la ciutat és alegria, amb milers de cintes verdes que integren tots els colors del verd. Una setmana plena, enorme, multicolor, bella. Les festes castellonenques han anat creixent des de la seua arrel, evolucionant amb una esplèndida participació ciutadana. Queden lluny, encara que en el calendari siguen solament un parell d’anys, aqueixos temps d’alçar barreres i decretar festes des d’absurdes tribunes. Van voler apagar totes les llums però avui Castelló brilla amb tota la seua llum pròpia.

Les institucions són eixa gran casa comuna de portes obertes on transita una realitat de confluència ciutadana. Però hi ha els qui no entenen els significats ni el que representa la casa del poble. Fabrizio Muzzati, cap del gabinet de l’Alcaldia, mostrava dissabte passat, en el marc del Pregó, la lògica indignació per eixa falta de respecte institucional, aqueix abús de poder, que ja és clàssica marca autòctona, dels qui mai entendran les regles del joc democràtic. I hi ha altres exemples al llarg de la propera història. En aquesta terra sabem molt d’aquesta mala educació i arts de governar sense comptar amb la ciutadania.

Però Magdalena, la festa, la ciutat en plena ebullició aquests dies, és el realment important. Conviure i viure. Perquè les ciutats són aquests grans espais per a la convivència, tolerància, el respecte. Les ciutats són la suma de les persones, dels seus orígens, sentiments, credos, identitats, dels seus somnis. Multiculturalitat i multicolor. Som poble, i som orgullosament de poble. Jo vaig nàixer a Madrid, que és un poble enorme construït pels qui no van tenir més remei que abandonar els seus xicotets pobles per a guanyar el futur. Castelló no és diferent. Les ciutats són les persones, sense etiquetes estúpides, apel·latius ni ostentoses banderes. La identitat naix dels cors i creix amb la diversitat. Les festes són, precisament, el millor reflex dels sentiments ciutadans i així ho entén i practica l’equip de govern que ve gestionant les festes des de la transparència, la integració i la confluència. Castelló és una ciutat que sap integrar, que té aquest batec comú. Som poble i lluïm amb orgull tots els colors del verd. Gaudim de ple la festa. #MagdalenaFestaPlena.

*Periodista