Fa goig veure com es mantenen, cuiden i enalteixen les tradicions als nostre poble. Recentment ho hem viscut amb la celebració de Sant Antoni, una festivitat amb gran arrelament, en la qual les fogueres, la matxà i el repartiment dels prims, són els principals reclams. A l’Alcora tenim a més una gran singularitat, i és que la comitiva o matxà rememora l’ancestral i autòctona Rècua Arriera, que desfila integrada en la processó juntament amb la resta d’animals.

Cal recordar que la Rècua Arriera es va encarregar de transportar en el segle XVIII les preuades ceràmiques de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d’Aranda per tota la geografia espanyola. Va arribar a ser tan famosa, que fins i tot Goya la va immortalitzar en un quadre que es troba al Museo del Prado anomenat El cacharrero.

Enguany es van preparar 8.000 prims i es van encendre al voltant de 40 fogueres, creant-se un ambient especial. M’agradaria destacar el gran treball realitzat per la Confraria de la Verge dels Dolors, organitzadora en aquesta edició de la festa. Les Doloroses s’han bolcat perquè tot isquera a la perfecció... i tant que ho han aconseguit! Tot un èxit d’organització i amb una gran participació. A més, no és la primera vegada que la Confraria s’involucra en aquesta festa, doncs ja es va encarregar del seu patrocini l’any 2009. Enhorabona a totes, i especialment a Mª Jesús Bachero --la seua presidenta--, Rebeca Muñoz, Eva Serrano, Eva López, Magdalena Prats, Mari Fernández i Bea Salvi (disculpeu si em deixe a alguna), que van conformar el grup de treball per a Sant Antoni . M’agradaria fer extensiu aquest agraïment a totes aquelles persones que treballen al llarg de l’any per tal de recuperar, mantenir i potenciar les nostres festes i tradicions, aquells actes i vivències que ens uneixen i ens fan únics i singulars. I també a aquells que s’esforcen per divulgar-les i transmetre la seua importància als més joves.

Si a l’Alcora i a Araia vam celebrar Sant Antoni el passat dissabte, la pedania de la Foia ho farà el proper dissabte, així que, des d’ací, els desitge que passen un gran dia. Vítol a Sant Antoni! I que visquen per sempre les tradicions alcorines.

*Alcalde de l’Alcora