Durant massa anys, el Partit Popular va jugar amb les expectatives, les il•lusions i la terra de centenars de famílies de Vila-real. Ho hem dit en moltes ocasions i no ens cansarem de repetir-lo, perquè és de justícia que els vila-realencs i vila-realenques sàpien com s’han succeït les coses al nostre poble; com hem arribat a una situació en què, després de 16 milions d’euros pagats en sentències i empastres urbanístic, el risc del mal entès «urbanisme a cost zero» encara pesa, i molt, com una espasa de Damocles sobre la gestió i el futur de la nostra ciutat.

Però la nostra obligació va més enllà de fer partícip a la ciutadania de com hem arribat ací. El nostre deure, com a representants i gestors públics, és buscar les solucions que ens permeten desembolicar la madeixa en què el Partit Popular va convertir l’urbanisme de Vila-real, minimitzant els riscos per a la ciutat i garantint els drets dels propietaris en tot moment.

En això estem. Després d’anys lligats de mans i peus, en què hem fet el que hem pogut per anar a poc a poc gestionant els empastres que ens han vingut a l’encontre, finalment l’aprovació de la Llei valenciana d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP), de juny de 2014, ens ha facilitat instruments per a posar en marxa solucions que, si bé poden no ser definitives, sí que ens serveixen per a taponar d’alguna manera un greu problema que pot suposar-nos una sagnia per als comptes municipals valorada pels tècnics en 231 milions d’euros.

Aquesta xifra descomunal, 231 milions d’euros, és el que ens pot costar a l’Ajuntament la gestió de casino i Monopoly que el Partit Popular va estar practicant impunement amb la terra de centenars de famílies de Vila-real, a través de reserves d’aprofitament i drets de metres de sostre que sabien que eren impossibles de materialitzar. Tot per un afany de fer obres, com més gran millor i de pressa i corrents, per a fer-se com més fotos millor sense importar què ni a qui es deixaven pel camí.

Davant d’això, hem vingut treballant en els últims mesos en l’aplicació d’un nou instrument de gestió urbanística que ens permetrà regenerar l’urbanisme de la ciutat i materialitzar en zones de sòl urbà concretes i definides els drets de tots aquells a qui el PP va voler vendre una parcel•la en la lluna. És un instrument complicat i delicat, que volem traslladar a la ciutadania amb la màxima transparència. Per això, tot i que el document en què estem treballant se sotmetrà al procés habitual d’exposició i al•legacions, volem donar un pas més enllà, posant a disposició de tots els veïns i veïnes, professionals, propietaris o interessats, tota la informació de què disposem al voltant d’aquest procés que ara posem en marxa. Amb aquest objectiu, convoquem tots els veïns interessats a una jornada de debat el pròxim dia 22. Una jornada oberta, transparent i necessària per a, juntament amb la societat, desembolicar la madeixa de l’urbanisme del PP i mirar el futur amb garanties. H

*Alcalde de Vila-real