Passar unes vacances en pau. El que per a la majoria de nosaltres és una qüestió òbvia, quasi rutinària, es converteix en una possibilitat llunyana per a molta més gent de la que el ritme diari, les preocupacions quotidianes, ens deixen veure. Quan l’aspiració a una vida en pau afecta els més dèbils, els xiquets i xiquetes, mirar cap a un altra costat no és una opció. Per això, el treball que fan associacions com Smara Vila-real per ajudar els xiquets i xiquetes dels camps de refugiats sahrauís mereix tot el nostre reconeixement i consideració. Per això també, des de l’any passat, mantenim un conveni anual de col·laboració amb l’entitat. Un granet de sorra enmig del desert immens i les necessitats urgents d’ajuda internacional per als campaments de refugiats de Tinduf.

Aquesta setmana, hem pogut rebre a l’Ajuntament de Vila-real cinc xiquets i xiquetes sahrauís i les famílies vila-realenques amb les quals passaran l’estiu dins el programa Vacances en pau. Famílies a les quals vull, des d’ací, dedicar unes paraules d’agraïment i també d’admiració per la important tasca solidària que fan. Famílies que obrin les portes de sa casa, de la intimitat familiar, per acollir, com diu la campanya d’enguany, el somriure d’un xiquet. No pot haver res de més gratificant que contribuir, en la mesura de les nostres possibilitats, a la felicitat d’un xiquet.

El programa Vacances en Pau ha complit ja les dues dècades a la nostra ciutat. Durant aquests més de 20 anys de solidaritat internacional, les famílies de Vila-real han respost sempre a la crida d’Smara i les associacions d’ajuda del poble sahrauí. No només durant l’estiu, sinó també al llarg de l’any en la infinitat d’activitats solidàries organitzades en suport a la tasca de l’entitat, a través de curses, recollida de materials o el partit de futbol que van poder jugar fa uns mesos als campaments sahrauís amb la col·laboració dels vila-realencs.

Tot això no seria possible sense la tasca desinteressada dels homes i dones que conformen Smara, capitanejats a Vila-real per Ana Serrano. Una tasca que, gràcies a les campanyes com Vacances en Pau, és més visible durant l’estiu però que s’estén al llarg de tot l’any, amb la mirada posada en les 165.000 persones, moltes d’elles menors, que viuen als campaments algerians, segons les xifres de l’agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR). La vida en els camps és dura i les oportunitats per als més joves, pràcticament inexistents. I, en aquest context, campanyes com aquesta resulten especialment rellevants.

En aquesta lluita, moltes vegades callada, d’Smara i les associacions d’ajuda al poble sahrauí, Vila-real sempre ha respost, com a ciutat acollidora que som. Ho hem fet amb recursos materials però, sobretot, amb calor humà, amb els braços oberts de les desenes de famílies que, al llarg d’aquestes dues dècades llargues, han servit de recer perquè els xiquets i xiquetes dels campament de Tinduf hagen pogut viure unes vacances en pau. A tots ells, gràcies.

*Alcalde de Vila-real