Si atenem a les dades del Banc Mundial i l’Institut d’Estadística de la UNESCO es veu molt clar quines són les dades per països en inversió a partir del PIB de cada país.

Àustria inverteix un 3,07% del seu PIB, Alemanya un 2,88%, Bèlgica un 2,46%, la Xina un 2,07%, Corea un 4,23%, Dinamarca un 3,04%, els EUA un 2,79%, Israel un 4,27%, Suècia un 3,25, etc. Tanmateix, significativament, Espanya sols inverteix un 0,9%, mentre que la mitjana mundial se situa en un 2,23%. Trobe indecent que fins i tot la mitjana del planeta siga de més del doble que la inversió del nostre Estat espanyol.

Si algú vol fer-se el patriota, hauria de començar per prendre’s seriosament les capacitats del país i no omplir-se la boca amb falses proclames i colorets que res compten a l’hora de fer les nostres vides millors.

És bastant evident que la riquesa dels països va directament lligada a la inversió que fa cada Estat en recerca i desenvolupament, el que també coneixem com R+D+I: recerca, desenvolupament i innovació.

Cal sempre lamentar la constant fuga de cervells a altres països que ofereixen millors oportunitats. Necessitem protegir la nostra societat de la fuga dels més preparats, dotant-los de millors oportunitats i condicions i equiparant-nos amb al resta de països europeus en eixe sentit. Sols treballant en aquesta direcció podran aportar els seu bagatge intel·lectual en l’Estat que els ha format.

De la mateixa manera, necessitem un compromís comú per fer que eixa preparació i formació estiga present en el si de tots els partits, de manera exemplar. Mai pujaríem a un avió amb un pilot amb sols molt bona voluntat. La bona voluntat dels nostres representants per començar ja estaria molt bé, però és necessari anar molt més enllà.

*Regidor Compromís per Vila-real