El 19 d’octubre de 1618, el papa Pau V acordava la beatificació del frare Pasqual Baylón, que uns anys després, el 1690, es convertiria en sant Pasqual, el nostre patró. El frare alcantarí, humil i bondadós, que va deixar una empremta inesborrable a Vila-real fins al punt que la ciutat va demanar, fa ja un segle, que fóra el nostre patró. A ell, a sant Pasqual, dediquem aquesta setmana de festa, de la qual ahir vam celebrar el dia gran. Una festa compartida que ens uneix a tots i a totes al voltant dels valors que encarna el nostre patró i que formen part de la nostra idiosincràsia com a poble.

Valors d’humilitat, solidaritat i esforç, austeritat i senzillesa, que perviuen en la societat vila-realenca com un dels principals llegats que ens va deixar per sempre el nostre sant en el seu breu però intens pas pel convent del Roser original. Per això li retem festes i honors, ofrenes, misses i homenatges; per això, fa més de 400 anys, vam demanar l’inici del procés que acabaria amb la seua beatificació i posterior canonització; i per això, fa ja un segle, el frare de Torrehermosa es va convertir en el nostre patró. Perquè sant Pasqual ens representa a tots i en la seua figura ens podem veure tots reflectits.

I és també per aquesta capacitat d’identificar-nos a tots, que el fet que fa 400 anys el frare Pasqual Baylón emprenguera el camí cap a la santedat és motiu de celebració. Commemorem aquest aniversari com ell ho haguera fet, d’una manera senzilla, sense grans ostentacions, però capaç d’arribar al cor. El llibre il·lustrat Sant Pasqual, un garbonet, un nou vídeo documental o l’edició de dos llibres molt diferents a les biografies habituals del sant són algunes de les accions que s’estan preparant per a commemorar aquesta efemèride. Celebració que tindrà, a més, banda sonora pròpia, gràcies a la peça musical sobre el 400é aniversari de la beatificació que prepara el Fill Predilecte de Vila-real Rafael Beltrán Moner, amb textos de Jacinto Heredia.

En aquesta commemoració, no estem sols; tot el contrari. Vull agrair especialment la implicació de la Fundació de Sant Pasqual i el treball incansable dels voluntaris de l’associació Amics del Pouet del Sant. També a la Diputació Provincial, que farà possible la construcció de l’esperat Centre de recepció de visitants, i a la Fundació Gómez Mata, per la recuperació del conjunt de campanes i carilló de la basílica, que han tornat a repicar durant les festes, a més del futur conveni de col·laboració amb la Fundació de Sant Pasqual, que tinc l’honor de presidir. Una agraïment que vull fer extensiu a tota la família, a la que tant devem en la tasca de posar en valor i difondre la basílica i la figura del nostre patró.

El Vila-real de hui és molt distint a aquell que sant Pasqual va conéixer. Hui som una ciutat moderna, innovadora i dinàmica. Però també som un poble amb arrels sòlides, orgullosos del nostre origen i de la nostra identitat. Una identitat que manté intactes els valors que el frare franciscà ens va deixar com a principal llegat.

*Alcalde de Vila-real