Jo condemne sense cap tipus de matís l’atemptat de Barcelona i qualsevol atemptat gihadista produït arreu del món sense excepcions. Dic açò amb l’esperança de no haver d’explicar de nou que si després d’un atemptat plantege públicament dubtes, sospites i preguntes no és per a justificar l’injustificable, sinó per a contribuir a entendre què està passant. Després de cada atemptat gihadista en sòl europeu (els perpetrats cada dia a l’Àfrica, Àsia o Pròxim Orient semblen no importar un rave), apareixen els guardians de la pàtria encarregats d’alimentar la islamofòbia i d’agredir a tot el que gose buscar els motius que ens han portat fins a la situació actual.

Qualsevol que vaja un pas més enllà de les buides declaracions de condemna i vulga saber on van a parar les armes que Espanya ven a Aràbia Saudita, que denuncie les bombes occidentals contra el Pròxim Orient per interessos estratègics i econòmics o parle de la Foto de les Açores, corre el risc de ser convertit automàticament en còmplice de la matança. Bocamolls d’internet, periodistes i polítics destrellats s’encarreguen d’escampar la islamofòbia amb falsedats de tot tipus emparats per un bon grapat de mitjans de comunicació que, dit siga de pas, haurien de jugar un paper important en obrir-nos els ulls explicant on estan les arrels del Daesh, ja que el terrorisme gihadista té unes causes les conseqüències de les quals estem patint. Cal analitzar aquestes causes i posar-les a l’abast de la ciutadania per aturar una islamofòbia creixent que pot acabar per enverinar la gran relació que mantenim des de fa decennis les persones de diferents cultures que hi convivim a Castelló.

Per als que pensen que açò és una guerra entre ells els roïns i nosaltres els bons, i veuen amb sospites als seus veïns musulmans, només una dada: segons indica l’Observatori Internacional d’Estudis sobre el Terrorisme, aproximadament el 95% de les víctimes dels atacs gihadistes són musulmanes i països com ara Iraq, Síria, Iemen o Afganistan, entre altres, pateixen més d’un atac gihadista al dia. Contra aquesta barbàrie de la qual totes en som víctimes, cal caminar juntes oblidant les diferències religioses i de costums.

*Regidor de CSenMoviment