Aquesta setmana, la indústria ceràmica celebra una de les seues cites més importants, Cevisama. En aquest marc, l’Ajuntament de Vila-real hem rebut el primer premi Som Ceràmica, atorgat per la Diputació en reconeixement a l’ús urbà del taulellet pel projecte de remodelació de la plaça del Llaurador. Un premi que ens ompli d’orgull, pel que suposa de reconeixement social d’una institució, la Diputació, que representa tota la província. Una província que, al seu torn, aglutina el 95% de la producció ceràmica de tot l’Estat. És, doncs, un reconeixement que rebem amb especial il·lusió i que ens servirà per seguir avançant per un camí que mai no hem deixat d’explorar: el de portar la ceràmica al carrer, regant i abonant el jardí de la innovació perquè, com va deixar escrit el poeta Mario Quintana, no hagem de córrer darrere les papallones, sinó que siguen les papallones les que vinguen a nosaltres.

El fet que el guardó ens arribe pel projecte de remodelació de la plaça del Llaurador ens enorgulleix més encara. Perquè aquesta plaça és fruit de la gestió compartida, de la col·laboració públic-privada de la mà del Villarreal CF, convertint-se en el millor aparador possible per al nostre principal motor econòmic, la ceràmica. Un projecte de regeneració urbana que ha convertit l’espai en la plaça més gran del País Valencià quant a recobriment ceràmic, amb 3.200 metres quadrats que la fan també el lloc idoni per a la celebració d’espectacles de gran format.

La plaça del Llaurador, pòrtic d’entrada al renovat Estadi de la Ceràmica del Villarreal CF, és un exemple de totes les possibilitats i oportunitats que la indústria ceràmica té davant seu. El sector del taulellet ha sabut innovar, reinventar-se i explorar camps que, fins fa pocs anys, ni tan sols hauríem imaginat. La indústria ha sabut diversificar-se i, hui dia, pot oferir pràcticament qualsevol tipus de producte per a l’equipament domèstic a partir de materials ceràmics, des de mobles a bancs de cuina o estufes.

Per això és particularment significatiu que aquest premi per l’ús innovador de ceràmica en espais urbans haja coincidit en el temps amb la presentació de la fira Destaca, de la qual celebrarem al novembre la tercera edició. Des de l’any 2011, hem fet a Vila-real una important aposta per crear un ecosistema de la innovació en el qual la creació de la Càtedra d’Innovació Ceràmica de l’UJI i el seu director, Juan Carda, i equip han sigut fonamentals. En aquesta aposta s’inscriu Destaca, una fira de la qual ens sentim particularment orgullosos, perquè és el reflex més clar d’una dita molt nostra: qui sembra arreplega.

FA UNS ANYS, en un moment molt difícil de crisi econòmica, de la mà de les nostres empreses, de la universitat i de la societat, vam començar a conrear aquest jardí de la innovació. Hui, Destaca és una fira que ha vingut per a quedar-se, l’únic esdeveniment de transferència científica del País Valencià, amb el qual seguirem treballant en dues vessants necessàries i complementàries: estimular la vocació científica i generar valor industrial a través de la relació entre grups de recerca i empreses per a la creació de productes que milloren la vida a la gent.

*Alcalde de Vila-real