Els experiments socials no són cap novetat. En la dècada de 1950, la CIA va iniciar el projecte MK Ultra, amb la finalitat de controlar el comportament humà i l’FBI va engegar COINTELPRO, una sèrie d’activitats encobertes i sovint il•legals que tenien com a objectiu la desestabilització dels moviments d’esquerres als EUA.

Posteriorment, d’acord amb nombroses evidències, el Pentàgon i la CIA van participar en la implantació de denominacions pentecostals nord-americanes a l’Amèrica Llatina, a fi de contrarestar la teologia de l’alliberament, la qual amenaçava els interessos dels EUA. El 1975, l’aleshores capellà catòlic Roy Bourgeois va ser expulsat de Bolívia per la seua oposició al dictador Hugo Banzer. A partir d’aquell moment, Roy Bourgeois va iniciar una campanya pel tancament de l’Escola de les Amèriques; institució creada pels EUA a fi d’ensinistrar els militars i policies en la repressió i eventualment l’assassinat dels opositors. L’arquebisbe de San Salvador, Óscar Romero, el 1980 va ser assassinat per un exalumne d’aquella infame escola formadora dels cossos policials de la regió. Seria lamentable que l’Església d’ací adoptara ara les formes i la teologia acrítica amb el poder del pentecostalisme.

I ARA, a Vila-real celebrarem una jura de la bandera espanyola per a personal civil; una activitat que podríem definir com a una «experimentació militar sobre població civil», consistent a avaluar la resposta de la gent davant un fet tan inusual, en un moment delicat per a l’Estat espanyol i amb un guió preestablert: anunci de l’acte --realització-- reaccions diverses --criminalització de la dissidència-- culpabilització del valencianisme polític.

Us convide a conéixer Roy Bourgeois i la seua ONG www.soaw.org.

*Regidor d’Agricultura de Compromís per Vila-real