La ciutat de Vila-real ha donat grans noms en pràcticament tots els àmbits de la cultura, l’esport, la ciència... De tots ells i elles ens sentim tremendament orgullosos. Un d’ells, Carlos Sarthou Carreres, ha passat a la història com un dels pioners de la fotografia documental. Un nom propi clau per als fotògrafs de tot el món que té en l’Agrupació Fotogràfica Sarthou Carreres una de les seues herències més rellevants a l’actualitat.

El jutge i historiador vila-realenc no podria tenir millor relleu a la ciutat. L’Agrupació Fotogràfica Sathou Carreres ha complit ja 55 anys d’història fent allò que millor saben: captar amb les seues càmeres la bellesa de l’entorn, posar en valor la fotografia com a expressió artística, documental i cultural i preservar el llegat de Carlos Sarthou Carreres a la ciutat que el va veure nàixer.

Amb eixe propòsit, organitzen cada any el Concurs Nacional de Fotografia Sarthou Carreres, un certamen que, com totes les coses que es fan amb passió i amb estima, ha aconseguit ser un autèntic referent en l’àmbit de la fotografia. Cada any són centenars els treballs que es presenten al concurs. Enguany, en la 38a edició, han arribat 180 fotografies de grans professionals de tota Espanya i comptem, a més, amb un jurat d’excepció. Una resposta que dóna idea de la importància que el certamen vila-realenc ha assolit al llarg dels anys.

De nou, la iniciativa ciutadana, d’un grup d’aficionats a la fotografia, torna a posar el nom de Vila-real al mapa de l’art fotogràfic, com ho va fer a principis del segle XX Carlos Sarthou Carreres. Una comesa particularment significativa en temps com els actuals, quan la fotografia està més a l’ordre del dia que mai i, tanmateix, sembla haver perdut part important del seu valor. Tots, amb les nostres càmeres digitals o amb la minúscula càmera del telèfon mòbil, ens sentim fotògrafs, immortalitzem de manera instantània pràcticament cada moment, rellevant o no, de la nostra vida. Tot és susceptible de ser fotografiat, tractat i compartit a l’instant. Però l’artesania, la dedicació i la professionalitat, la passió per capturar les millors imatges i expressar amb elles emocions, no estan a l’abast de qualsevol smartphone. Res a veure amb els processos artesanals i les càmeres rudimentàries amb què Sarthou va deixar constància documental de la nostra terra.

És important, en aquest context, el treball que fan cada any els membres de l’Agrupació Fotogràfica Sarthou Carreres. Concursos, exposicions, trobades fotogràfiques, publicacions... Per a l’Ajuntament de Vila-real, per a mi com a alcalde, és un orgull comptar amb una entitat d’aquest prestigi i reconeixement en un àmbit en el qual, com tants altres, Vila-real va marcar la pauta. Posant en valor no només la fotografia com a eina d’expressió artística i cultural sinó també la figura d’un fill il·lustre de la nostra ciutat com Carlos Sarthou Carreres. Des d’aquest espai, la més sincera enhorabona per aquest mig segle llarg de trajectòria i per tots els que, estic segur, estan per arribar.

*Alcalde de Vila-real