Des que les fortes gelades de mitjans segle passat van portar els nostres avantpassats a buscar com guanyar-se el pa fora de l’agricultura tradicional, l’estructura econòmica de Vila-real ha estat assentada fonamentalment en el sector industrial, sobretot en el ceràmic. La indústria suposa el 10% de les empreses de la nostra ciutat, significativament per damunt del 7% de la província o de la Comunitat. No només som una ciutat industrial, sinó també capdavantera i referent, gràcies a un teixit econòmic i empresarial innovador que està a la base de la nostra marca com a Ciutat de la Ciència i la Innovació.

Tanmateix, la crisi econòmica i financera va colpejar molt dur aquest sector i, amb ell, a milers de treballadors i treballadores de la nostra terra, a xicotetes i mitjanes empreses, marques consolidades... A poc a poc, en els últims anys hem aconseguit millorar la situació i es nota un moviment important en l’ampliació de naus industrials i l’atracció de nous inversors. Les dades de què disposem a l’Ajuntament així ho avalen: en els últims anys, les llicències d’obra major, moltes d’elles corresponents a ampliacions de naus, no solament s’han estabilitzat, sinó que des de 2015 estan remuntant de manera gradual, passant de les 30 d’aquell any a les 41 el 2017. No només això, sinó que el pressupost de les actuacions també ha experimentat un increment considerable, amb inversions de major envergadura per part de les indústries de la ciutat: dels poc més de quatre milions d’euros de 2017 hem passat als 7,3 milions invertits en els primers sis mesos d’enguany.

Les expectatives industrials han millorat substancialment, gràcies també a què hem sabut crear en els últims anys l’ecosistema necessari per empentar aquest creixement. Però no ens quedarem ací. Una de les principals prioritats que ens hem marcat l’equip de govern de Vila-real és la reindustrialització de la nostra economia; millorar les condicions dels nostres polígons; ser una terra més atractiva per a noves inversions industrials. Perquè això vol dir crear riquesa, economia, treball, benestar.

Amb aquest objectiu, vam plantejar a l’Ivace, dependent de la Conselleria d’Economia Sostenible, quatre interessants projectes de millora de zones industrials que ens ajudaran a seguir creixent i avançant. Projectes per als quals hem aconseguit 3,14 milions d’euros d’ajuda de la Generalitat, la qual cosa ens converteix en el municipi de tota la Comunitat Valenciana que més ajudes rebrà de l’Ivace per actuacions en els nostres polígons.

Miralcamp, les Voltes, carretera d’Onda i Molí Nou. Aquestes són les quatres zones estratègiques on, gràcies a aquestes actuacions, al suport --inexistent amb el Partit Popular-- de la Generalitat Valenciana, a les decisions impulsades en els últims anys i a l’empenta i capacitat del nostre teixit empresarial, la indústria de Vila-real seguirà marcant el camí del futur de la província.

*Alcalde de Vila-real