La neteja urbana ha estat sempre un dels principals problemes a les ciutats. Com més dinàmica és una població, quanta més activitat viu al carrer, l’impacte a l’estat de la neteja també es multiplica. Vila-real no és una excepció. En els últims anys, la nostra ciutat ha fet un salt qualitatiu importantíssim, amb cada vegada més implicació social en el dia a dia municipal, en una aliança amb la societat civil que és tot un exemple i referent per a altres poblacions. Això ha tingut un cost important als nostres carrers i, amb tota raó, s’han multiplicat en els últims mesos les queixes ciutadanes per l’estat de la ciutat, els contenidors plens de fem, brutícia a la via pública o voluminosos abandonats per tots els racons. Una ciutat com Vila-real, capital de serveis comarcal, referent en innovació i que treballa per la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes, no pot tolerar aquesta situació.

L’Ajuntament de Vila-real ha de donar resposta a les necessitats des ciutadans i tractar de donar solucions als seus problemes. I la neteja és, sense matisos, un problema per a la ciutat de Vila-real. Un problema que volem atallar de manera efectiva, amb mesures innovadores i eficaces, perquè els vila-realencs i vila-realenques puguem sentir-nos orgullosos dels nostres carrers, places i jardins.

Amb aquest objectiu anem a posar en marxa el pla integral Vila-real + neta, en el qual els diferents departaments municipals i un equip de joves dels programes d’ocupació Avalem estan treballant ja ens els últims mesos. Un pla que presentarem demà mateix i que ha d’implicar tots els sectors i tota la ciutadania, amb l’objectiu compartit de fer de Vila-real la ciutat neta, amable, acollidora, que tots volem.

Per a assolir aquest objectiu només hi ha un camí: embrutar menys i netejar més. L’increment en prop de 100.000 euros en el contracte anual de neteja, que vam aprovar en Ple a finals de l’any passat, o la pròxima posada en funcionament de patrulles de repàs, que s’encarregaran cada matí de revisar els carrers i arreplegar aquells objectes que queden a la via pública, són algunes de les mesures que posarem en marxa en les pròximes setmanes per a millorar la neteja de la nostra ciutat. Per a embrutar menys, però, necessitem de la implicació de tota la societat. Amb aquest objectiu, el pla integral Vila-real + neta crearà, per primera vegada a Vila-real, un Observatori de la neteja, amb la participació de penyes, associacions, comerciants, indústries, consell de l’Esport i escolar i la Junta de Festes.

La neteja al carrer és un problema que ens afecta a tota la ciutadania. I entre tots li hem de donar resposta. És competència i responsabilitat de l’Ajuntament garantir la neteja adequada dels carrers; però no podrem ser tan efectius com Vila-real mereix sinó comptem amb la complicitat i la implicació de tots els vila-realencs. Embrutant menys i netejant més, amb un gran pacte local que ens vincule a tots, aconseguirem una Vila-real + neta.

*Alcalde de Vila-real