La vinculació de Vila-real amb el ciclisme és innegable. La nostra ciutat porta amb orgull una tradició ciclista que s’ha manifestat al llarg de la història en diversos clubs esportius, campions de l’alçada de Joan Baptista Llorens i Sebastián Mora, proves ciclistes deganes com la Vila-real-Morella-Vila-real i, per damunt de tot, una afició a la bicicleta que porta cada dia desenes de vila-realencs i vila-realenques a travessar el terme pedalant per buscar ports cada vegada més durs i metes més difícils. És la grandesa de l’esport: ens aporta tantes satisfaccions personals com col·lectives; és una font de salut i benestar individual, de qualitat de vida urbana, d’orgull col·lectiu pels triomfs dels nostres i, com no, també dinamitzador i motor econòmic.

És aquesta convicció la que ens va portar fa sis anys a començar a treballar en un projecte, el de fer de Vila-real una Ciutat de la Salut i de l’Esport, que ja ens ha reportat moltes satisfaccions durant aquest temps. Aquesta setmana, ho tornarà a fer, gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament de Vila-real i la Diputació, que permetrà que els nostres carrers siguen escenari de l’eixida d’etapa de La Vuelta, sens dubte la prova ciclista més important que se celebra a l’Estat espanyol i una de les més rellevants del món. Una oportunitat per als aficionats vila-realencs de veure els millors professionals del ciclisme internacional i també una ocasió immillorable de mostrar al món el que som: una ciutat oberta i moderna, apassionada de l’esport com a motor de vida i d’economia, preparada per a qualsevol repte. Per a fer-ho, quin escenari millor que el de la nova plaça front a l’Estadi de la Ceràmica, un lloc que conjuga dues de les nostres grans apostes econòmiques de futur: l’esport, en este cas de la mà del nostre millor ambaixador, el Villarreal CF, i la indústria ceràmica, el nostre producte més internacional.

Poder acollir un esdeveniment esportiu d’aquesta magnitud a Vila-real no és casual. És el fruit d’una aposta decidida per una marca de ciutat que ens reporta benestar, riquesa i posicionament internacional. Una aposta que s’ha materialitzat en importants inversions, en ajudes als nostres esportistes de base i d’elit, en foment de diferents disciplines esportives des de les edats més primerenques, en organització de competicions i esdeveniments de tot tipus --també en l’àmbit del ciclisme, hem comptat enguany amb l’etapa de la Setmana Ciclista Valenciana, prova al més alt nivell en la categoria de Féminas I, per suposat, també s’ha vist materialitzada amb més i millors dotacions esportives, multiplicant per tres les instal·lacions en els últims anys i treballant per millorar i condicionar les existents. Volem seguir millorant i avançant, de la mà dels nostres clubs, per consolidar Vila-real en un lloc de referència en el mapa dels esdeveniments esportius. Quin dubte hi ha que, amb l’equip groguet i amb l’eixida d’etapa de la Vuelta, estem en el millor camí per a aconseguir-ho.

*Alcalde de Vila-real