Per a millorar les estacions i construir noves

La Diputació de Castelló i l'Epsar augmenten a 12,3 milions els fons per a depuradores

Ambdues institucions renoven el compromís de finançament amb 3,5 milions addicionals

Representants de l’Epsar i la Diputació de Castelló visiten la depuradora de Tales en una imatge d’arxiu.

Representants de l’Epsar i la Diputació de Castelló visiten la depuradora de Tales en una imatge d’arxiu. / JAVIER VILAR

I. González

La Diputació de Castelló ha aconseguit renovar el compromís de finançament de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar) recollit en els convenis per a la construcció i millora de les estacions depuradores dels municipis de menys de 5.000 habitants incrementant el pressupost per a obres fins als 12,3 milions d’euros.

La consignació per a inversions suma d’aquesta manera 3,5 milions d’euros més que permeten l’actualització del pressupost estimat d’aquestes infraestructures, d’acord amb la tendència inflacionista que experimenten els preus de les matèries primeres.

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, va assenyalar aquest dilluns que "quan parlem de lluitar contra la despoblació també ens referim a la depuració d’aigües, perquè necessitem pobles sostenibles amb els millors estàndards de qualitat mediambiental".

Per la seua banda, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, va destacar "la inclusió de noves millores i actuacions per garantir un servei de depuració d’aigua a tot el territori de la província".

En aquest sentit, Garcia va afegir que "donem un servei de qualitat per netejar les nostres aigües brutes i garantir una cura del nostre medi ambient i, especialment, del nostre sistema hídric".

Intervencions previstes

Entre les obres pendents de licitació, per un pressupost estimat d’1,8 milions d’euros, destaquen el bombeig de la depuradora de Pavías en el municipi de Figueres, l’estació en el municipi de l’Alcúdia de Veo i també en la Vallibona.

Mentre, en fase de redacció de projectes, per import de 4,6 milions es troben les relacionades amb estacions i bombeig a la Mata, Olocau del Rei, Palanques, Todolella, Villores, Caudiel, Castell de Cabres, Sacanyet, Torralba del Pinar i Vilamalur.

També es troben incloses en l’acord diferents actuacions ja finalitzades amb un pressupost de 4,8 milions. En total, l’Epsar finançarà el 90% del cost de totes aquestes obres, equivalent a 10.020.821,27 euros.

Per altra banda, les actuacions previstes que ha encarregat la Direcció General de les Aigües comporten una aportació de 2,3 milions més per l’Epsar, que suposen el 60% del cost dels projectes. En aquest apartat consta l’ampliació de les depuradores de Forcall i Santa Magdalena, la modificació del sistema de la Torre d’en Doménec o la protecció de l’estació de Cabanes, entre d’altres.