El 20 d’abril de 1992, els reis Juan Carlos de Borbón i Sofía van inaugurar l’Exposició Universal que va tindre lloc en l’Illa de la Cartuja de Sevilla. Aquest va ser un dels grans esdeveniments previstos per a aquell any, en què es va celebrar el cinquè aniversari del descobriment d’Amèrica per part de Cristóbal Colón. Els altres dos grans esdeveniments serien els Jocs Olímpics que s’anaven a celebrar a Barcelona i la capitalitat de la cultura prevista per a Madrid. Tres grans fites que van canviar Espanya per sempre, creant un clima d’il·lusió inèdit en la història recent d’Espanya.

Per a estos tres grans esdeveniments es va executar la política més ambiciosa de construcció de grans infraestructures des de l’arribada de la democràcia. No sols Sevilla, Barcelona i Madrid van canviar d’aspecte i es van transmutar en les grans ciutats que són en l’actualitat, sinó que el conjunt de l’Estat va patir una gran metamofosi que ha perdurat fins als nostres dies. Castelló no va ser una excepció i, en 1992, la Generalitat valenciana, governada pel PSPV-PSOE, i la ciutat de Castelló, dirigida pels populars José Luis Gimeno i Carlos Fabra, van realitzar una ambiciosa política de construcció de noves obres que van transformar la ciutat i la província per sempre.

La inauguració de l’Exposició Universal de Sevilla va ser tot un esdeveniment que va reunir, junt als Reis, a polítics de tot signe com el president del Govern, Felipe González, a les primeres autoritats del país, mandataris estrangers i personalitats de la cultura, les ciències i la societat. Castelló tampoc va ser una excepció i va enviar a l’acte inaugural en l’Illa de la Cartuja a una gran representació entre els que estaven l’alcalde, José Luis Gimeno, el president de la Diputació, Francisco Solsona, i el president de la Cambra de Comerç, Salvador Martí Huguet. El periodista de Mediterráneo, Víctor Mut, com enviat especial, va narrar tot allò que va succeir en aquell intens dia en una Sevilla que es disposava a viure la gran Fira d’Abril de l’Expo. Com a anècdota, cal esmentar que l’alcalde Gimeno es va quedar tancat en l’ascensor de l’hotel durant diverses hores. Per sort, només va quedar tot en un esglai i finalment va poder gaudir de l’Expo, recorrent els grans pavellons que oferia al públic.