Moció per al plenari
Compromís proposa mesures per preparar Castelló davant les DANA
Ignasi Garcia: "No podem esperar a reaccionar després de les catàstrofes; cal actuar amb previsió per protegir les persones i reduir els danys materials”

El Riu Sec de Castelló, en un episodi de pluges extremes el passat novembre. / Mediterráneo
Compromís portarà al pròxim ple una proposta que busca reforçar la capacitat de Castelló per fer front a les conseqüències de les Depressions Aïllades en Nivells Alts (DANA), uns episodis climàtics que s'han intensificat per l'augment global de les temperatures i que ja han causat danys devastadors a tota la regió mediterrània. Aquesta moció planteja la necessitat d'un canvi en la manera com la ciutat es prepara per a fenòmens meteorològics extrems, posant l’accent en la prevenció i la sostenibilitat per davant de la reacció i la reconstrucció.
Ignasi Garcia, portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló, ha subratllat que les administracions locals han de deixar d’actuar només quan els desastres ja s’han produït i començar a integrar mesures proactives en la seua planificació.
Front la falta de previsió
Segons Garcia, “el canvi climàtic ja no és una amenaça llunyana, sinó una realitat que ens afecta directament. Hem vist recentment a València com la falta de preparació i previsió ha derivat en greus pèrdues econòmiques i materials. Castelló ha d’aprendre d’aquests errors i apostar per solucions que prioritzin la seguretat de les persones i del nostre entorn urbà”.
La moció de Compromís posa especial èmfasi en la revisió i millora del Pla d’Inundacions de Castelló, aprovat el 2021, per incorporar dades actualitzades i mesures específiques que garantisquen la protecció d’infraestructures sensibles com escoles, centres de salut i residències de gent gran.
També aposta per informar millor la ciutadania sobre els riscos de viure o treballar en zones inundables, així com per desenvolupar eines de comunicació que permeten coordinar respostes ràpides i efectives en cas d'emergència. Garcia ha destacat la necessitat d’aplicar solucions urbanístiques innovadores, com la millora en l’adaptació de les edificacions situades en àrees de risc, per minimitzar els impactes d’una possible inundació.
Gestió sostenible del territori
A més, Compromís reivindica una gestió més sostenible del territori, amb propostes com la renaturalització dels barrancs de Castelló per reduir la velocitat de les avingudes i l’ús d’espècies autòctones que actuen com a barrera natural. Aquestes actuacions, a més de protegir les zones urbanes, contribuirien a millorar la biodiversitat i l'entorn natural de la ciutat.
Garcia ha insistit que aquestes accions, acompanyades de campanyes de sensibilització i educació ambiental, són fonamentals per a construir una ciutat més segura i resilient.
“El Mediterrani és una de les zones més afectades pel canvi climàtic, i Castelló no és una excepció. Cal treballar des de tots els àmbits perquè la nostra ciutat estiga millor preparada davant els fenòmens meteorològics extrems i per evitar que les conseqüències recaiguen sobre els col·lectius més vulnerables”, ha conclòs el portaveu de Compromís.
- Hallazgo histórico e inédito del paso de los piratas por Castelló
- El empresariado chino negocia un nuevo proyecto en Castelló: el más grande de la provincia
- Escala a Castelló acogerá por primera vez una embarcación histórica 'top
- El semáforo de la riqueza en Castelló: del verde del PAU Lledó y el centro al rojo de la Guinea
- Ya hay fecha para la apertura del 'megaDruni' del centro de Castelló
- Dimite el vicepresidente de la Gestora de Gaiates de Castelló, Arturo España
- Cascada de salidas en la Gestora de Gaiates tras la renuncia de España
- Las fiestas de la Magdalena de Castelló dejan 15 multas a collas y gaiatas, un 25% menos que en 2024