La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Borriana ha programat per a demà dimecres dia 30, a les 19.30 hores i a la sala de plens de l’Ajuntament, la presentació de Viatge pel meu país, l’últim llibre de l’escriptor borrianenc Joan Garí, que correrà a càrrec de l’acadèmic i també escriptor Josep Palomero i del fotògraf Joan Antoni Vicent.

L’any 1962, Joan Fuster (Sueca, 1922-1992) va publicar dos llibres emblemàtics per a la nostra història col·lectiva: El País Valenciano i Nosaltres els valencians. El primer era un encàrrec de l’editorial Destino que li va permetre recórrer tot el país i reflexionar alhora sobre què érem els valencians.

Aquesta meditació (que Destino va acompanyar amb les imatges de Ramon Dimas) culminaria decisivament en el segon dels títols al·ludits. La transcendència d’ambdues obres, a hores d’ara, està fora de tot dubte: marquen un abans i un després en termes socials i polítics i constitueixen el tret d’eixida d’una generació (la generació del 62) sense la qual el País Valencià seria inimaginable.

Mig segle més tard, Joan Garí (Borriana, 1965) ha représ els itineraris que va seguir Fuster per a l’elaboració d’El País Valenciano. En aquest projecte ha comptat amb la col·laboració del fotògraf Joan Antoni Vicent. Junts han pogut comprovar els canvis que s’han esdevingut en la pell i en la mentalitat del país en aquestes cinc dècades.

De sobte, un territori polimorf, variat i riquíssim s’ha anat fixant davant els seus ulls. Tot ha canviat i tot ha restat igual. El misteri del viatge, així, s’estableix com una propietat interior de l’observador. El país que va llegir Fuster és el que llegarem als nostres fills. I el que és més important: la seua preocupació pel futur i la pervivència de la nostra col·lectivitat continua servant-se ara exactament igual que fa cinquanta anys.