El diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, i l’entitat encarregada de la gestió de reciclatge dels residus d'envasos de vidre, Ecovidrio, han fet lliurament aquest dimarts dels premis de la campanya Repte Mapamundi, una iniciativa per a fomentar el compromís dels ciutadans dels 124 municipis participants amb el reciclatge d'envasos de vidre.

En l'acte de lliurament de premis, on han assistit també el gerent de zona d’Ecovidrio, Roberto Fuentes, i representants municipals de les 9 poblacions guanyadores, el diputat de Sostenibilitat ha destacat la voluntat de conscienciar sobre el reciclatge del vidre, «un dels materials que es poden reciclar en un 90 %», en el moment de més afluència turística a les nostres comarques».

Els municipis guanyadors han sigut Vila-real, Vinaròs, Benicàssim, Orpesa, Cabanes, la Vall d'Alba, Portell de Morella, Castellfort i Matet. El premi consisteix en la decoració de contenidors de vidre amb una imatge de la campanya adaptada a la localitat i el disseny de la qual s'ha presentat també hui.

Campanya estiuenca

Aquest repte es va desenvolupar entre l'1 de juny i el 31 de juliol, i tenia com a objectiu superar la taxa de reciclatge de vidre de les localitats participants respecte al mateix període de l'any anterior. Per a contribuir a aconseguir aquest propòsit, Ecovidrio va instal·lar en les poblacions un iglú decorat amb la imatge de campanya que recollia elements típics de Castelló.

Per al desenvolupament del concurs es van establir tres categories en funció del nombre d’habitants de cada municipi: en municipis de més de 15.000 habitants (categoria A), de més d’entre 2.000 i 15.000 (categoria B), i en municipis de menys de 2.000 habitants (categoria C).

Els premiats, per categories

Als guanyadors de la categoria A: Vila-real, Vinaròs, Benicàssim se'ls decoraran set contenidors de vidre amb la imatge de campanya personalitzada.

Als de la categoria B: Orpesa, Cabanes, la Vall d'Alba, la decoració de 4 iglús. I, finalment, els tres de la categoria C, Portell, Castellfort i Matet, també la decoració de 2 contenidors de vidre.

Els guanyadors de cada categoria han sigut els que han obtingut una major puntuació atesos diversos criteris com són l'increment dels quilos de vidre respecte al mateix període de l'any anterior, la difusió del kit gràfic facilitat als ajuntaments i les activitats i iniciatives promogudes des dels municipis per a donar a conéixer la campanya i el repte.

Així mateix, Repte Mapamundi va incloure accions de dinamització i sensibilització ambiental durant els dos mesos de la campanya. D'aquesta manera, els educadors ambientals d’Ecovidrio van recórrer els 124 municipis participants, entregant bosses reutilitzables per al reciclatge de vidre als ciutadans.

Dades de reciclatge de vidre a Castelló

Segons les últimes dades disponibles corresponents al 2021, els ciutadans de la província de Castelló van reciclar un total de 7.964 tones d'envasos de vidre. Això suposa que cada ciutadà va reciclar una mitjana de 13,6 quilograms de vidre.

Respecte a la taxa de contenerització, Castelló se situa amb una mitjana de 171 habitants per contenidor, comptant en l'actualitat amb un total de 3.420 iglús per als residus d'envasos de vidre instal·lats en el municipi.