Aquest poble de Castelló detecta un sepulcre funerari de fa 4.800 anys

Ja ha finalitzat la tercera campanya d'excavacions en aquest jaciment, que ha permès recuperar restes humanes, peces ceràmiques i ornaments

Una nova campanya d'excavacions confirma el valor del jaciment prehistòric de la Cova dels Diablets com a sepulcre funerari.

Una nova campanya d'excavacions confirma el valor del jaciment prehistòric de la Cova dels Diablets com a sepulcre funerari. / G.Aguilella

R.D.M.

Un sepulcre funerari de fa 4.800 anys a la província de Castelló.

L'Ajuntament d'un poble de Castelló fa possible, a través de les diferents campanyes arqueològiques que està finançant econòmicament, que es continue confirmant el valor i la riquesa arqueològica d'un jaciment situat en el seu terme municipal.

La tercera i última campanya a la Cova dels Diablets acaba de finalitzar i s'ha centrat en una cavitat en la qual es documenten restes d'enterraments prehistòrics, corresponents a la primera meitat del 3.000 AC, fa aproximadament 4.800 anys, en el que es coneix com a període caliolític.

Durant aquest període, els rituals funeraris de la zona consistia a enterrar als difunts en cavitats naturals acompanyats dels objectes més valuosos que havien posseït en vida. I aquests usos són, precisament, els que s'han confirmat en la Cova dels Diablets, al terme d'Alcalà de Xivertgràcies a les últimes excavacions ja que han permès recuperar diferents restes humanes així com fragments de ceràmica fetes a mà, en alguns casos amb decoracions complexes, útils de sílex i elements ornamentals, principalment collarets fets amb petxines marines, minerals o ossos.

La Cova dels Diablets és un important jaciment prehistòric situat a la zona central de la Serra d’Irta.

La Cova dels Diablets és un important jaciment prehistòric situat a la zona central de la Serra d’Irta.

Com vivien els primers pobladors de la Serra d’Irta

“Ara comença un procés lent i meticulós, en el qual les restes obtingudes seran estudiats i analitzats meticulosament en el laboratori, per a obtenir resultats més complets sobre aquests grups humans del passat gaspatxer”, assenyala Gustau Aguilella, del Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló i encarregat de coordinar els treballs tècnicament, al costat de Dídac Roman, del Laboratori d'Arqueologia Prehistòrica de la Universitat Jaume I.

La regidora de Cultura, María Agut, destaca que “des de l'Ajuntament, tenim clar que hem de continuar fent possible aquestes excavacions, que ens permeten aprofundir en com eren i vivien els primers pobladors de la Serra d’Irta i posar en valor així la nostra història i cultura