Eleccions municipals i autonòmiques

Compromís proposa en Burriana un model econòmic que redistribuïsca la riquesa

La formació política ha celebrat aquest matí a l'auditori Juan Varea el primer acte de l'estratègia 'Obrim per guanyar'

El portaveu adjunt de Compromís en les Corts, Vicent Marzà, ha sigut l'encarregat d'obrir l'acte.

El portaveu adjunt de Compromís en les Corts, Vicent Marzà, ha sigut l'encarregat d'obrir l'acte. / MEDITERRÁNEO

R. D. M.

«El paradigma del lliure mercat, el seu model, no només s'ha demostrat erroni, sinó ineficaç per a crear riquesa i ocupació. Per això Compromis aposta per un model econòmic alternatiu, que aposta pel bé comú, que genera riquesa i la redistribueix a la societat i que genera ocupació de qualitat». Així ho ha manifestat el portaveu adjunt de Compromís en les Corts, Vicent Marzà, en l'acte que la formació ha celebrat aquest matí a l'auditori Juan Varea de Burriana.

L'esdeveniment ha estat el primer dels tres actes amb els quals Compromís activa Obrim per guanyar, una estratègia d'obertura a la societat amb la qual la coalició pretén convertir-se en el «punt de trobada de l'esquerra valenciana».

«No és només estar en el govern, sinó a més tenir la valentia i la capacitat. I per a això hi ha mobilitzar a la gent per a defensar a les petites empreses, per a generar riquesa que millore la vida de les persones, per a generar ocupació de qualitat i en el territori. Transformacions profundes perquè no depenguem de les grans multinacionals», ha afirmat Marzà.

Joan Baldoví ha sigut un dels assistents al primer acte de la iniciativa 'Obrim per guanyar'.

Joan Baldoví ha sigut un dels assistents al primer acte de la iniciativa 'Obrim per guanyar'. / MEDITERRÁNEO

Durant la cita, ha intervingut l'economista Roy Cobby, doctorant en Economia Digital en el King’s College de Londres i coordinador de l'informe de Política Industrial al Future Policy Lab, qui ha assegurat que «els sistemes fonamentalistes de mercat no funcionen per a generar ocupació, ni per a accedir a l'habitatge. S'han demostrat poc efectius, pel que cal caminar cap a models amb major capacitat de generar riquesa comunitària, amb la participació de la societat».

En aquest sentit, també ha intervingut Empar Pablo Martínez, de la direcció confederal de CC.OO: «enfront de les polítiques de devaluació de salaris i drets que han dominat els últims anys i que generen una societat individualitzada i atomitzada, cal apostar per una economia solidària, social, inclusiva i redistribuïdora de riquesa i de drets i que apostin pel diàleg social».

La coalició valencianista reuneix en la seva jornada de reflexion econòmica a experts, com l'economista Roy Cobby,.

La coalició valencianista reuneix en la seva jornada de reflexion econòmica a experts, com l'economista Roy Cobby,. / MEDITERRÁNEO

El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local i secretari general de la formació política Més per Mallorca, Jaume Alzamora, ha reflexionat sobre crear models turístics i socials sostenibles. Ha subratllat iniciatives com la limitació de vehicles; el topall màxim d'establiments turístics; la recuperació en residencial d'infraestructures turístiques obsoletes i la importància de superar «un model turístic fracassat que s'ha basat en la demografia i el nombre de visitants».

D'altra banda, des de la Xarxa d’Entitats d’Economia Alternativa i Solidària, Anna Peñalver ha subratllat que la economia social i solidària «genera una gran distribució de riquesa, retorn a la societat i a l'administració, a més de drets laborals i socials».