Arranquen les 20 jornades de la trufa Morella-Els Ports

Menús especials, visites temàtiques, tallers i el festival literari Morella negra com la trufa omplin l’agenda fins al diumenge 12 de març

La regidora de Promoció Turística i Comerç, Mari Carmen Escuder,  en la degustació de la inauguració de les jornades de la trufa.

La regidora de Promoció Turística i Comerç, Mari Carmen Escuder, en la degustació de la inauguració de les jornades de la trufa. / MEDITERRÁNEO

R. D. M.

Morella és un destí turístic d’interior referent a la Comunitat Valenciana. Així, a més dels seus atractius culturals i patrimonials, compta amb una variada gastronomia, la qual també ha adquirit molta importància per als i les visitants a la ciutat. D’aquesta manera i des de fa 20 anys, tenen lloc les jornades de la trufa Morella-Els Ports per a mostrar la riquesa d’aquest producte i la seua versatilitat que permet elaborar plats tant tradicionals com de cuina avantguardista.

Discurs inaugural de las 20ª jornades de la trufa Morella-Els Ports.

Discurs inaugural de les 20 jornades de la trufa Morella-Els Ports. / MEDITERRÁNEO

La passada nit del 27 de gener, la Sala del Justícia de l’Ajuntament ha albergat l’acte d’inauguració d’aquestes jornades que s’allarguen fins al diumenge 12 de març i on la trufa de la comarca dels Ports, tuber melanosporum, és la protagonista. En aquesta 20ª edició, hi haurà diferents activitats per a conéixer i promoure aquest producte i les seues propietats. Menús especials als restaurants, visites temàtiques per la ciutat, tallers gastronòmics i cosmètics, cinema i el festival gastro-literari Morella negra com la trufa conformen la gran varietat de possibilitats. També al mes de febrer coincidirà amb altres cites importants com l’homenatge al periodista morellà Josep Martí Gómez i amb Carnestoltes. Tota la informació està disponible a la pàgina web de Morella Turística.

La trufa, protagonista de la degustació del festival castellonense.

La trufa, protagonista de la degustació del festival castellonenc. / MEDITERRÁNEO

Festival gastro-literari

La regidora de Promoció Turística i Comerç, Mari Carmen Escuder, ha destacat que “acaba d’arrancar la 20 edició de les jornades de la trufa, les quals són molt especials per a fomentar la nostra gastronomia i un producte tan característic en la nostra zona com és la tuber melanosporum”. L’edil ha explicat “aquest any, com a novetat, hi ha diferents activitats com tallers gastronòmics i cosmètics, així com visites guiades” i ha afegit que “dins d’aquestes jornades, també se celebra el festival gastro-literari Morella negra com la trufa des del 3 fins al 5 de febrer”. Finalment, ha volgut “convidar a totes i tots a visitar Morella i disfrutar de la gastronomia durant estes jornades”.

Cal explicar que aquestes jornades tenen com a protagonista la trufa negra dels Ports. Es tracta d’un producte molt versàtil que s’utilitza en una àmplia varietat de receptes. Plats tradicionals i innovadors accepten el sabor de la trufa per a oferir una experiència diferent i, fins i tot, els dolços i postres es combinen amb aquest fong considerat el diamant negre dels Ports. Trufa laminada simplement amb oli i sal, cura per acompanyar amanides o carpaccios, per aromatitzar receptes de caldos o ous. També enriqueix les carns farcides, fins i tot brilla en les postres. La intensitat del seu gust, l'aroma i la versatilitat que ofereix en cuinar-la, converteixen aquest fruit en la joia de la cuina morellana.