TINDRAN LLOC ESTE DIUMENGE
Cabanes trencarà tabús en les seues primeres jornades sobre memòria històrica
Primera edició d’unes jornades per a parlar d’una manera «clara i oberta» sobre la guerra civil

Foto de les trinxeres de la guerra civil construïdes a la Masmudella, en Cabanes. / Mediterráneo
Trencar tabús sobre la memòria històrica i posar al mateix temps en valor el ric patrimoni bèl·lic i històric que atresora Cabanes. Eixe és l’objectiu amb què naix la primera edició de les jornades centrades en este àmbit que acollirà la localitat, que tindran lloc el pròxim diumenge i en les quals reuniran a historiadors i arqueòlegs.
Després de vore com altres municipis del voltant han organitzat cicles d’esta matèria, l’alcalde, David Casanova (Compromís), considera que ja era hora de parlar en el poble d’una «manera clara i oberta sobre el que va suposar la guerra civil, que va ser una pàgina negra de l’Estat espanyol». Amb eixa premissa, l’Ajuntament ha impulsat una jornada «que busca fer pedagogia» i explicar al conjunt del veïnat, però sobretot als més joves, què va implicar i què va ocórrer en aquest conflicte que va durar de 1936 a 1939.
«Actualment, veiem com les xarxes socials o alguns programes de televisió donen corda i ales als missatges que difon l’extrema dreta, que no fan cap bé a la societat i que no s’han de banalitzar», argumenta Casanova.
Per això, l’alcalde creu convenient organitzar esta iniciativa, que albergarà el saló de cristall de la Casa de la Cultura, que acollirà xarades i conferències, encara que l’activitat també inclou visites guiades per les trinxeres disseminades pel terme municipal, «i que molts propis veïns de Cabanes hui dia encara desconeixen», afirma.

Programació de les jornades. / Mediterráneo
Programa de xarrades
Entre les associacions i entitats que aportaran el seu punt de vista i el seu valuós testimoni, destaca la participació del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, que repassarà al costat dels assistents els més de 20 anys de treball d’este col·lectiu a les comarques del nord de Castelló; o la conferència de l’historiador Vicent Grau, que aprofundirà en La Guerra Civil i la Batalla de Llevant.
Per part seua, Ramiro Pérez i José Manuel de Antonio Otal viatjaran fins al Monte del Tio Borrego (Cabanes, primavera de 1938), les trinxeres i les històries viscudes a la seua al voltant, mentre que Josep Lluís Viciano impartirà la ponència Deixes de la guerra 1936/39 a Cabanes. Treball de camp.
A més d’un dinar de germanor al bar La Cooperativa (a un preu de 20 euros i cal inscriure’s prèviament), l’agenda comptarà amb una visita guiada al reducte del Racó de Beric de la mà de Joan Vaquero Barberà, historiador, arqueòleg i guia oficial de turisme.
Per concloure, abordaran com la política té molt a dir en este àmbit. L’exsenador de Compromís Carles Mulet, natural de Cabanes, parlarà de la Recuperació de la dignitat des del Senat; mentre que el secretari de Memòria Històrica i laïcisme del PSPV-PSOE de Castelló, Eugeni J. de Manuel Rozalén, se centrarà en analitzar La memòria històrica com a producte turístic.
L’alcalde confia en què estes jornades resulten interessants i tinguen bona acollida, amb l’objectiu de donar continuïtat en el temps a esta iniciativa i en anys futurs es puga ampliar a tot un cap de setmana i no sols un dia.
- La odisea de un grupo de jubilados de Castellón en un viaje del Imserso
- Un pueblo de Castellón no encuentra gente para reabrir su bar: ofrece casa gratis
- Aparecen miles de pequeñas medusas varadas en una playa de Benicàssim
- El nuevo hotel de lujo en primera línea de Benicàssim suma un ‘spa’ a la ‘infinity pool’
- Un yacimiento de Castellón, nueva joya del Neolítico
- La feria de antigüedades llena Nules de coleccionismo
- 50.000 m² de azulejos de Castellón ya están en manos de 263 familias afectadas por la dana
- Orpesa desbloquea las obras de la Illeta para 'salvar' Morro de Gos