Perquè tota proposta cultural suma i ens permet créixer, ser més lliures. La cultura engendra progrés, solia dir el poeta llatí José Vasconcelos, i si tenim això en compte, la societat hauria de organitzar-al voltant d’aquesta raó i valors que flueixen espontàniament gràcies a les arts i les lletres, al teatre, al món de la imaginació i creativitat, en definitiva.

Conscient de la necessitat d’oferir un marc cultural adequat, reflexiu i que convidi també al gaudi de tots els ciutadans, la Diputació de Castelló ha tornat a programar nombroses activitats --prop d’una trentena-- durant aquest mes de març. Tot això, englobat en el Festival Benvingudes Paraules, I Trobada d’Històries a Les Aules. Així, al Centre Cultural Les Aules s’han organitzat diferents actuacions teatrals adreçades a tots els públics, contacontes, espectacles de màgia i titelles amb tallers per a les famílies castellonenques...

Dins d’aquest calendari, des d’avui mateix i durant la setmana entrant, el Govern provincial ofereix un intens calendari cultural que cerca retre homenatge a la commemoració dels dies internacionals dedicats als contes --que se celebra avui diumenge 20--, la poesia i les titelles --amb la seua efemèride demà dilluns, dia 21--, i el teatre --el proper diumenge 27--.

El diputat de Cultura, Vicent Sales, va anunciar en el seu dia que han elaborat un conjunt d’actuacions “per tal de fomentar les propostes culturals d’aquestes disciplines, tan pròximes i relacionades”. Aquestes intervencions, adreçades a tot tipus de públics se celebraran a Les Aules, espai que es transforma per a convertir-se en el Palau de Les Paraules, i on es reuniran contacontes, poetes, narradors, músics i actors.

Per al diputat de Cultura, el fet de participar de manera activa en el calendari cultural de la capital de la Plana “per setè mes consecutiu oferint una programació que s’estructura sota la denominació Espai Cultural Obert” és una cosa del que enorgullir-se, més si tenim en compte “la grata experiència que ens va implicar la producció teatral realitzada el passat mes de febrer amb el grup La Ravalera i l’espectacle ‘Refugi’, que va batre totes les previsions”. Sales es mostra convençut que aquesta setmana tornarem a viure “una nova aventura cultural en què les paraules són el centre de la inspiració”. Que sigui així!

SOM EXPERIÈNCIA

El Festival Benvingudes Paraules 2016 aprofundeix una mica més en aquestes disciplines que ens mostren en realitat qui som, ja que l’ésser humà és un ésser de paraula, un ésser que narra històries i les transmet, ja sigui a través de la poesia, els titelles, els contes... En definitiva, el sentir propi a través dels mots. Som experiència, i necessitem compartir aquesta experiència per sentir que la vida, malgrat tot, val la pena viure-la. H