Al Teatre del Raval de la capital de la plana

La Filmoteca obri l’any a Castelló amb una retrospectiva sobre David Lynch

Projecten pel·licules del cineasta fins el 22 de març com ‘Twin Peaks’, ‘Corazón Salvaje’ o ‘Terciopelo Azul’. El cicle consolida la col·laboració entre la institució de l’IVC i l’Ajuntament per sisé any

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, va destacar la col·laboració amb la Filmoteca des del Teatre del Raval.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, va destacar la col·laboració amb la Filmoteca des del Teatre del Raval. / MEDITERRÁNEO

I.C.G.

La Filmoteca de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló obrin l’any oferint una retrospectiva que dediquen al cineasta i creador multidisciplinari David Lynch dins d’un cicle que tindrà lloc fins al 22 de març al Teatre del Raval de la capital.

La cita es podrà gaudir a l’espai municipal cada dimecres del trimestre en sessió a les 19.00 hores amb una entrada de 3 euros. S’oferiran diferents títols de la insòlita i inclassificable filmografia del cineasta i creador.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, va assenyalar que «la col·laboració amb la Filmoteca de l’IVC es consolida per sisé any consecutiu, amb una programació de qualitat al centre, a l’abast de tota la ciutadania, que presenta un cicle dedicat a un dels grans cineastes del segle XX, amb títols de culte per a moltes i molts, i que estrena l’any al teatre del Raval».

El cineasta debuta el 1977 en el llargmetratge amb Cabeza borradora, que, a Castelló, tancarà el cicle. Igual que els seus curtmetratges anteriors, està rodada de forma quasi artesanal durant quatre anys de laboriosa dedicació. El resultat és una obra experimental i pertorbadora que sublima els seus treballs anteriors i que mostra de manera radical elements de l‘univers Lynch que posteriorment han anat transitant al llarg de la seua filmografia, com les referències surrealistes, les pictòriques i l’exploració entre la frontera del món oníric i el real.

Les projeccions inclouen Terciopelo azul (1986), on mostra una societat idíl·lica i afable el misteriós revers de la qual és inquietant i profundament turbador. Des d’aquest moment hi ha una progressió en les seues pel·lícules cap a l’inexplicable, com mostren Corazón salvaje (1990), Twin Peaks (1992) i Carretera perdida.

Dona i Cinema

El darrer dimecres de cada mes, la programació de la Filmoteca es complementa al Teatre del Raval amb el cicle Dona i cine de la Regidoria de Feminisme, que aquest primer trimestre presenta Maixabel (Espanya, 2021), d’Icíar Bollaín, un drama al voltant del terrorisme basc, el 25 de gener; Los Estados Unidos contra Billy Holiday (2021), film biogràfic sobre la cantant de jazz i la persecució a la que va ser sotmesa, el 22 de febrer; i El despertar de las hormigas (2019), una pel·lícula feminista, el 29 de març. L’entrada és gratuïta, amb sessions a les 18.30 hores.