un ‘tableau vivant’ en castelló

Convertir-se en un ‘Hopper’ a Castelló és possible

La Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló organitza el pròxim 25 de maig ‘Hopper-esco’, una: experiència artística immersiva a càrrec del fotògraf Andrés Gallego

A l’esquerra, el famós quadre d’Edward Hopper, i a la dreta la fotografia d’Andrés Gallego inspirada en ‘Sol del matí’.

A l’esquerra, el famós quadre d’Edward Hopper, i a la dreta la fotografia d’Andrés Gallego inspirada en ‘Sol del matí’.

E. G.

Edward Hopper (Nova York, 1882-1967) és cèlebre principalment pels seus retrats de la soledat en la vida estatunidenca contemporània. L’artista és hui un dels grans referents de la pintura del segle XX, sent una constant font d’inspiració. Tant és així que en 1992, alguns fotògrafs nord-americans li van realitzar un homenatge a través d’una exposició amb la qual emparentar fotografia i pintura, alguna cosa que l’artista i fotògraf Andrés Gallego, resident a Castelló, ha aconseguit captar de manera magistral gràcies a un llenguatge visual que beu de la pintura clàssica i que ha anat perfeccionant a través de l’estudi d’altres autors com Eugenio Recuenco, Le Turk, Erwin Olaf i Gregory Crewdson.

Gallego, qui fa a penes uns mesos exposava el seu treball en la façana del Mercat Central de Castelló i la sèrie dedicada del qual a Edward Hopper està conquistant Europa —ara mateix exhibeix part d’aquesta obra a París—, protagonitzarà el 25 de maig, de 16.00 a 21.00 hores, a la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló, una singular experiència immersiva titulada Hopper-esco en la qual reconstruirà l’obra Sol del matí.

Llenç que cobra vida

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, que va tindre lloc el passat 18 de maig, s’organitza aquesta iniciativa en la qual el visitant pot endinsar-se en els secrets de la cèlebre pintura Sol de la mañana del mestre nord-americà, un quadre en el qual representa a la seua dona Josephine (Jo), com a model en soledat i silenci, banyada en la llum del sol del matí.

«Quan Jo va posar per a aquest quadre tenia 69 anys, i l’artista mostra el bé que es conservava la seua musa (i també artista). El quadre és bellament auster: la model en el seu llit, en una habitació sense ornaments i una finestra en la qual es veu un cel blau i un edifici de rajola roja. El pintor porta al llenç els seus centenars d’esbossos sobre aqueixa simple idea que rondava el seu cap: el contrast entre interior i exterior i la llum del matí incidint en tots els elements», expliquen des de la Fundació Caixa Castelló.

Gallego protagonitza un projecte interdisciplinari «amb clares influències de les tècniques del diorama i l’artifici». Així, en l’espai tridimensional de la sala d’exposicions, el visitant podrà experimentar l’experiència de convertir-se en un tableau vivant.

La participació és gratuïta, amb reserva prèvia a través del correu cultura@fundacioncajacastellon.es, indicant el nom del participant i l’interval de deu minuts, de 16.00 a 21.00, en el qual pot participar en l’activitat.