Literatura
La Universitat Jaume I celebra el Dia del Llibre Valencià: Quins són els actes previstos?
Els dies 16 i 20 de novembre es duran a terme diverses activitats centrades en la promoció de la literatura en valencià

Una obra teatral en homenatge a Vicent Andrés Estellés i una jornada de recital i col·loqui, entre les propostes. / MEDITERRÁNEO
E. G.
La Universitat Jaume I de Castelló commemora el Dia del Llibre Valencià amb una programació cultural que ret homenatge al patrimoni literari valencià. En aquesta huitena edició, s'organitzen diverses activitats centrades en la promoció de la literatura en valencià. La primera d'elles tindrà lloc el 16 de novembre al Teatre del Raval de Castelló, a les 19.00 hores, amb la posada en escena de Coral romput, un espectacle dedicat a l’obra del poeta Vicent Andrés Estellés, un dels escriptors més emblemàtics de la literatura valenciana contemporània.
L’UJI, juntament amb el Col·lectiu per la Llengua i la Cultura (CULC) i l’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc, han dissenyat un conjunt d’activitats per al 20 de novembre, que es duran a terme en diversos espais del campus universitari. La jornada inclourà esdeveniments oberts a tota la comunitat universitària amb l’objectiu de promoure la lectura i la producció literària en llengua valenciana. Aquestes activitats compten amb la col·laboració del Servei de Llengües de la Universitat, el Voluntariat Lingüístic, l'Observatori Lingüístic i el Servei d’Activitats Socioculturals (SASC), que s’uneixen per enfortir el lligam amb el patrimoni cultural valencià.
Programa d'activitats
La programació del 20 de novembre s’obrirà a les 10.00 hores amb el Creuallibres a la Casa de l'Estudiant, un espai dedicat a l’intercanvi de llibres per fomentar l’accés a la literatura i la diversitat d’autors en valencià. A les 10.30, el mateix espai acollirà una lectura pública de poemes a càrrec de les poetesses Rosa Miró i Aina Garcia Carbó, vinculades a l’UJI, que donaran veu a l’expressió literària contemporània en valencià amb una selecció de poemes que abordaran temes actuals des d’una perspectiva poètica.
Al migdia es farà la presentació de les noves adquisicions de la Biblioteca, amb la inauguració de la campanya «Tria llibres valencians i en valencià» al vestíbul de la Biblioteca. Aquesta campanya anual posa a disposició dels usuaris de la Biblioteca una selecció d’obres de literatura valenciana per donar a conèixer els autors i les obres més destacades, així com per fomentar la lectura en la llengua pròpia. Durant aquest acte també hi haurà parlaments sobre la importància del Dia del Llibre Valencià i sobre la riquesa del patrimoni literari valencià.
Finalment, a les 13.00 hores, tindrà lloc una xarrada-col·loqui amb la traductora Anna Llisterri i el professor del Departament de Traducció i Comunicació de l’UJI, Josep Marco Borillo, a la primera planta de la Biblioteca. Anna Llisterri, recentment coneguda per la seua traducció de la saga Blackwater, compartirà les seues experiències i reflexions sobre l’ofici de traduir literatura en llengua valenciana, una tasca fonamental per enriquir el panorama literari i ampliar les perspectives dels lectors valencians. Aquesta conversa oferirà un espai de diàleg entre els professionals de la traducció i el públic universitari, abordant els reptes i les particularitats de la traducció d’obres literàries.

Una de les activitats del Dia del Llibre Valencià serà la xerrada de la traductora de la saga 'Blackwater'. / Blackie Books
Una commemoració arrelada en la història
El Dia del Llibre Valencià se celebra el 20 de novembre per commemorar una data històrica: la publicació de la primera edició de Tirant lo Blanc de Joanot Martorell el 20 de novembre de 1490. Aquest clàssic de la literatura cavalleresca valenciana, reconegut per la seua originalitat i per la profunditat psicològica dels seus personatges, és una de les obres més rellevants de la literatura medieval europea. La commemoració d’aquesta data posa en relleu la riquesa i el valor de la llengua i la literatura valencianes, i reitera el compromís de l’UJI amb la cultura pròpia.
Amb aquest conjunt d’activitats, la Universitat Jaume I vol celebrar el valor del llibre valencià i donar veu als autors i traductors que contribueixen a mantenir viu el patrimoni literari valencià, adaptant-lo a les noves generacions.