Molt més que un certamen de literatura
25 edicions del Premi Josep Pascual Tirado, un pont literari pel valencià
L’escriptor d’Onda Salvador Belenguer Dolç arreplegà el guardó que impulsa la Diputació de Castelló i la Federació de Colles en una cita històrica en reunir a un nodrit grup dels premiats del certamen de narrativa breu

Fotografia de família d'alguns dels guardonats amb el Premi Josep Pascual Tirado en aquestes 25 edicions. / Javier Vilar
Enguany se celebra un quart de segle de vida del Premi de Narrativa Breu Josep Pascual Tirado, un certamen que, més enllà del seu valor literari, s’ha erigit en un baluard de la promoció i defensa del valencià. Aquesta 25a edició no és una més perquè va reunir a la Diputació de Castelló i per primera vegada, amb motiu del lliurament a Salvador Belenguer Dolç del guardó per la seua obra Deu noms abstractes i una bicicleta, tots els guardonats que han deixat la seua empremta en el palmarés d’un premi que, des dels seus inicis, es va proposar encendre la flama de la narrativa breu en una llengua que és emblema cultural de la província i la Comunitat.
L’objectiu del premi, instituït l’any 2000, ha sigut clar des del principi: fomentar la creació literària en valencià i oferir una plataforma als escriptors que aposten per aquesta llengua com a vehicle d’expressió. Aquest propòsit ha donat fruits que hui es reflecteixen en una nòmina de 25 escriptors, cadascun amb una història, un estil i una veu que enriqueix el panorama literari valencià.
Un homenatge al valencià
El premi no és només un aparador per a autors consagrats o emergents, sinó també un acte de resistència cultural. En cada conte, en cada relat premiat, es perpetua una llengua que enfonsa les arrels en la història de la regió i que continua buscant el seu espai en un context globalitzat. Des de la primera guanyadora, Reis Lliberós Monfort, fins al recent llorejat de 2024, cada edició ha reforçat el missatge que el valencià no només viu, sinó que es reinventa en mans dels seus narradors.

Salvador Belenguer Dolç va arreplegar el guardó en mans del diputat de Cultura, Alejandro Clausell. / Javier Vilar
Escriptors com Pasqual Mas i Usó, Joan Andrés Sorribes, Nel·lo Navarro (en dues ocasions) o Pep Castellano Puchol, entre molts altres, han contribuït amb relats que combinen la tradició i la modernitat, mentre que autors més recents com Pau Beltrán Salas o Xavier Vidal Alemany representen el vigor de noves generacions compromeses amb la seua llengua.
El nom que dona vida al premi, Josep Pascual Tirado, no va ser triat a l’atzar. Escriptor i narrador castellonenc, Tirado és una figura clau en la literatura valenciana del segle XX. La seua obra més coneguda, Tombatossals, no és només un referent literari, sinó també un símbol d’identitat per a Castelló.
Tirado va saber plasmar, amb un estil únic, l’esperit de l’imaginari popular de la seua terra, nodrint-se de la tradició oral i transformant-la en literatura. Tombatossals, amb els seus personatges i paisatges, continua sent un pont entre el passat i el present, un recordatori que la cultura popular és l’arrel de tota creació literària. El premi que porta el seu nom ret tribut al seu llegat, convidant les noves generacions d’escriptors a mirar cap a les seues arrels i, alhora, projectar-les cap al futur.
Una trobada històrica
La reunió dels guardonats a la Diputació de Castelló (l’únic que no va ser present fou Albert Garcia Pascual, qui va faltar el 2022) no és només un acte de celebració, sinó també una ocasió per reflexionar sobre el camí recorregut i els reptes que encara queden per davant. Cadascun d’ells representa una peça en el mosaic de veus que han contribuït a mantindre viu el valencià en la narrativa contemporània.
Aquest esdeveniment s’inscriu en un moment crucial per a la literatura i la cultura en valencià. Davant un panorama global on les llengües minoritàries lluiten pel seu espai, iniciatives com el Premi de Narrativa Breu Josep Pascual Tirado recorden que la creació artística és també una forma de resistència.
Un llegat en construcció
En arribar a la seua 25a edició, el premi no només celebra la seua història, sinó que també mira cap al futur amb ambicions renovades. En paraules dels seus organitzadors, l’objectiu continua sent el mateix: donar veu als escriptors que opten pel valencià com a llengua literària i, alhora, obrir nous camins perquè la llengua es mantinga viva i vibrant en el segle XXI.
Amb cada relat premiat, el Premi Josep Pascual Tirado reafirma que el valencià no és només una eina de comunicació, sinó també un vehicle de creació, identitat i memòria col·lectiva. I amb això, assegura que el seu llegat literari continuarà creixent.
- Andrea, la joven que se fue de Barcelona para vivir entre animales en un pueblo de Castellón: 'Me ha explotado el Instagram
- Adiós a la persiana, Ikea tiene la tendencia que cada vez copia más gente
- El billete de pesetas de la época de Franco que puede valer hasta 20.000 euros
- Un pueblo de Castellón revive su glorioso pasado modernista
- Situación extrema en Castelló: La Policía Local salva la vida de un hombre en la Marjaleria
- El DNI permanente en mayores de 70 años: un documento válido en España que puede causar problemas en el extranjero
- Un barco de Castellón pesca 478 kilos de atún rojo en solo tres días
- ¿Cobras 1.500 euros? Esta es la pensión que tendrás