Fa uns quants dies em va arribar una notícia, alguns joves, mares i pares de les Useres, estaven organitzant-se al voltant de la Plataforma veïnal Fem l’escola per demanar una escola digna per als infants del seu poble. Hui, he tingut una alegria en rebre la convocatòria per a la reunió oberta que se celebrarà el pròxim 1 d’abril. És bo que la gent s’organitze per fer possible allò que vol, que desitja i que és una veritable necessitat: una escola pública de qualitat!

Enguany fa 10 anys que les xiquetes i els xiquets de les Useres fan classe a la casa de la Cultura, no a l’edifici del col·legi, que es va tancar l’any 2007 i que contempla, dia rere dia, el pas del temps, abandonat, amb els vidres trencats, mostrant la deixadesa dels governs locals i autonòmics. Una llàstima pels qui estimen les Useres i l’escola.

Castelló està perdent població a l’interior des de fa dècades. El 1973, amb la implantació de l’EGB, van començar les agrupacions d’alumnes de segona etapa i els col·legis dels pobles menuts van quedar només fins a cinqué. Més tard, el 1992, amb la LOGSE, van tancar definitivament les escoles amb menys alumnat i moltes famílies van acabar anant-se a pobles més grans o a la capital. Ara, amb la LOMCE es vol desballestar definitivament la xarxa pública d’escoles, deixant de banda, per exemple, l’estratègica funció que tenen les escoles rurals per reduir les desigualtats territorials i millorar la cohesió social.

A les Useres, un dia van tancar la porta de l’escola. Ningú no s’ha ocupat de l’edifici i el seu deteriorament és símbol de desídia i negligència. Les escoles són part del patrimoni cultural i sentimental dels pobles.

Ara, a les Useres, tenim una oportunitat per unir-nos i fer realitat una nova escola. Això sí, no només necessitem un edifici, sinó un projecte que siga el millor incentiu per quedar-se al poble. L’escola hauria de ser el centre cultural dels pobles. Un espai polivalent que romanguera obert més enllà de l’horari lectiu, on tot el poble, menuts i grans, pogueren gaudir de la biblioteca i d’una sala d’estudi. Una escola pública de qualitat hauria de ser una prioritat i això requereix inversions i voluntat.

Sembrem la vida als pobles de l’interior, Fem l’escola de les Useres!

*Professor d’Economia i net de mestres de les Useres