Hauran sentit parlar prou aquests dies, si segueixen la política municipal, de l’Acord de Fadrell. De com el nou pacte que naix del consens, fica les bases per a continuar amb el canvi i la transformació que Castelló va iniciar ara fa quatre anys i soterra el Pacte del Grau. I d’això els volia parlar hui, del Grau (no del pacte) perquè de l’Acord de Fadrell ja tindrem temps de parlar en el futur.

Els volia parlar del Grau perquè em pareix quasi un sacrilegi ser tinent d’alcaldia del Grau i no parlar de les festes de Sant Pere a dos dies del seu inici. Enguany, em permetran i segur que ho comprendran, amb més ganes que mai perquè després de tantes campanyes electorals, d’haver organitzat junt amb la comissió de festes la setmana sense saber si seguiria en aquest privilegiat lloc de representació per a qualsevol grauer, per veure com seran rebudes les novetats en el programa i també perquè enguany Sant Pere cau una mica tard.

EN EL CARRER // Quan arriben aquestes dates sempre pense com explique, a qui no les coneix, com són les festes del Grau. Són festes de poble, d’estar al carrer i xarrar, ballar i riure amb veïns que fa mesos que no veus o amb qui veus cada dia però alhora són festes obertes a qui ve de fora. Són festes amb espectacles taurins (enguany amb un diumenge 30 molt especial carregat de novetats) i amb actes culturals amb idiosincràsia grauera. Festes on l’entrada de la prova del bou és molt més que la prèvia a un espectacle taurí i es converteix en una petita (o no tan petita) desfilada de Carnestoltes gràcies a la indispensable col·laboració de penyes i colles.

I com no, sempre acompanyats de la gastronomia local amb el dia de les paelles i la torrà de la sardina com a esdeveniments més populars i amb més assistència. Enguany ens hem vist obligats a canviar d’ubicació alguns dels actes tradicionals com la mascletà o el visca Sant Pere perquè des de l’Ajuntament estem millorant el Grau amb obres de remodelació que canviarà i millorarà l’espai públic. Per tot això, aconsellem deixar el cotxe a casa i utilitzar, en la mesura del possible, els serveis especials habilitats per a aquesta setmana.

Sabem que les festes marquen la forma de ser d’un poble però cal treballar pel poble els 365 dies a l’any. Com a tinent d’alcaldia del Grau quasi que estic obligat a convidar-los a vindre i passar-ho bé durant deu dies intensos, amb una programació diversa, per a tots els públics i totes les edats. Com a grauer, els recomane que vinguen i simplement que gaudisquen de la gent de Grau, de la seua forma de viure la festa i la vida en general.

Si encara no ho coneixen, estic segur que repetiran. Si ja ho coneixen, no tinc cap dubte que aquestes línies els haurà portat al cap a algun grauer o grauera a qui estimen amb qui saben que estar de festa és diferent. En qualsevol cas, vinguen i disfruten com més els abellisca. El Grau, les seues festes i la seua gent no els defraudaran.

*Tinent d’alcaldia del Grau