El pròxim 5 de març de 2020, a l’edifici de l’Escola de Doctorat i Consell Social es commemoren els vint anys del Programa d’Esportistes d’Elit de l’UJI amb una recepció per part de la rectora de la Universitat als 282 universitaris, 187 xics i 95 xiques, que s’han beneficiat des del seu inici dels avantatges del programa. Eixe mateix dia de 1999, el butlletí de l’UJI publicava l’acord de la sessió núm. 5 de la Junta de Govern, de 4 de març de 1999, baix el rectorat de Fernando Romero Subirón i pel qual s’aprovava la proposta del Programa d’Esportistes d’Elit.

En els seus inicis aquest programa ja contemplava aspectes com ara les eleccions de torns de classes per a poder entrenar; la flexibilització del calendari d’exàmens; la possibilitat d’accedir a beques Erasmus; la reducció en les taxes de les activitats de formació esportiva, en l’ús de les instal·lacions esportives i els materials d’entrenament; l’ampliació de dues convocatòries més d’exàmens; la justificació de faltes d’assistència; la tutorització per part de professors i professores de la Universitat i fins i tot beques que premiaren els resultats esportius. Era, per tant, un programa jove però molt ambiciós que buscava talent esportiu i acadèmic per a la nostra universitat.

A mesura que anava passant el temps, el programa també anava creixent i aportant millores per a l’estudiantat que dedicava el seu temps a compaginar estudis i esport de màxim nivell. Així, en 2002 i amb Francisco Toledo Lobo com a rector, s’inclou la possibilitat d’aconseguir crèdits de lliure elecció com a part dels beneficis del programa. A banda, l’any 2003 el nostre programa cridà l’atenció del món de la premsa amb la creació de la categoria de Millor Esportista Universitari per part de l’Associació de la Premsa Esportiva de Castelló, que eixe mateix any guardonava una de les esportistes amb més medalles que hem tingut a la nostra universitat, Nuria Álvarez Santiago, estudiant de la Diplomatura de Mestre/a de Primària, especialitat d’educació física, que en el seu periple universitari va guanyar vuit medalles als Campionats d’Espanya Universitaris.

Una altra fita important del nostre programa va ser l’any 2004, any en què el programa va incorporar els beneficis econòmics per als esportistes, que en moltes ocasions han permès alleugerir la seua l’economia a l’hora de pagar les taxes universitàries o millorar el material per a la seua pràctica esportiva.

Els últims anys de la dècada del 2010 van ser molt profitosos en l’àmbit esportiu per a la nostra universitat, ja que va començar l’expansió internacional dels nostres esportistes, on destaquen la participació dos anys consecutius de l’equip masculí de futbol en els Campionats d’Europa Universitaris celebrats a Ucraïna i Polònia, i sobretot el quart lloc per equips de la golfista Maria Palacios Siegenthaler, estudiant d’Enginyeria Tècnica en Disseny Industrial, en el Campionat del Món.

La segona dècada dels dos mil, el Programa d’Esportistes d’Elit afrontava un futur incert fruit de la crisi econòmica en la qual entràvem, però una vegada més el món universitari, acostumat a reinventar-se, va aconseguir no sols mantenir el seu programa, sinó que baix el govern de Vicent Climent i de la mà de la Càtedra Endavant Villarreal CF de l’Esport de l’UJI, el Programa d’Esportistes d’Elit va rebre una injecció econòmica que el va situar com un dels programes més potents de les universitats espanyoles i amb un volum d’esportistes acollits que creix any rere any.

Ara ens queda preguntar-nos quin és el futur del nostre programa després de vint anys i 282 esportistes que han passat per ell. L’horitzó sembla prou optimista amb la consolidació dels beneficis socials, acadèmics i econòmics aconseguits durant aquests vint anys i que aglutina l’última revisió del programa que es va aprovar en la sessió número 1-2018 del Consell de Govern del dia 31 de gener de 2018. Amb açò, i amb l’aposta decidida del nou equip rectoral que presideix Eva Alcón per instaurar el Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport a l’UJI, fet que indubtablement augmentarà el nombre i qualitat dels esportistes d’alt nivell que passaran a formar part del programa, sembla que el futur està assegurat.

Per tot açò, cal mirar el passat i com, cantava Gardel, pensar que «veinte años no es nada» (les persones més joves poden recórrer a YouTube per a escoltar aquest clàssic) preveient totes les fites i reptes que es presenten en el nostre futur com a universitat.

*Director del Servei d’Esports de l’UJI